DÜŞÜNEN AKILLAR İÇİN İBRETLER VARDIR

Mustafa Cemal Tomar

Ali İmran 190. Ayet- i Kerime'sinde Yüce Rabbimiz "Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için gerçekten açık, ibretli deliller vardır." buyurmaktadır. " Ayetlerin anlamları üzerinde bir saat tefekkür etmek, bilmem kaç yıl nafile ibadet yapmaktan eftaldır" meâlinde Hadis-i Şerif'ler vardır. Gelin o zaman beraberce "yerin ve göğün yaratılışı" ve içindeki varlıkların ihtişamı ile ilgili kısa bir yolculuk yapalım.

Kur'an'ı Kerim'de Rabbimiz bize bazı hayvanlardan ve özelliklerinden bahseder. Hatta Kuran'da " Neml Süresi" bile vardır. "En Neml" karınca demektir. Neml Süresi Ayet 8: "Nihâyet karıncalar vâdisine geldiklerinde, bir karınca: “Ey karıncalar, yuvalarınıza girin; Süleyman ve orduları farkınıza varmadan sizi çiğneyip ezmesinler!” dedi." buyurulmaktadır. Bu ayet karıncaların muhteşem koordinasyonlarını ve eşgüdümlüklerini anlatır. Karıncalar bir ümmettir. Karıncaların sayısı tam olarak bilinmemekle beraber, bilim insanlarının, yeryüzünde kişi başı yüz milyon karınca düştüğüne dair tahminleri bulunmaktadır. Merhum Timurtaş Hoca, bir vaazında karıncaların nasıl haberleştiğini anlatan bir kasetini hatırlıyorum. Telsiz telefonların icadı karıncaların haberleşme sanatı örnek alınarak yapılmıştır. Dünyada teknik adına ne varsa yeryüzünde sayısız misalleri vardır. Hem de en muhteşem şekilde. İnsanoğlunun işi " yerin ve göğün mucizevi yönünü keşfetmek ve taklit yapmaktan ibarettir.Hemen burada Bakara Suresi'nden ayetler geldi aklıma.

23 - Eğer kulumuz (Muhammed)a indirdiğimiz (Kur'ân)den şüphe içinde iseniz, haydi onun gibi bir sûre getirin, Allah'tan başka güvendiklerinizin hepsini çağırın; eğer doğru iseniz.
24 - Yok yapamadıysanız, ki hiçbir zaman yapamayacaksınız, o halde yakıtı insanlar ve taşlar olan, inkârcılar için hazırlanmış ateşten sakının. Burada tefsircilerimiz sadece yazılı ayetlerin benzerini getiremezsiniz diye yorumlamışlar çoğu bu ayetleri. Rabbimizin Kevni ayetlerinin de benzerini getiremezsiniz anlamı da var bu ayetlerde kanaatimce.

Hem kitabı ayetlerde, hem Kevni ( kâinat ayetleri) ayetlerde hem de insan ayetlerinde müthiş mükemmeliyet söz konusudur. Zerreden kürreye Rabbimiz tarafından var edilen varlıklar anlayan akıllara hayranlıklar vermektedir. Bilim insanlarını acziyete düşürmektedir. Bizim ışık hızıyla bilimde ilerleyişimizden elde ettiğimiz teknoloji ve güç Rabbimizin indinde sıfır değeri bile yoktur. Değil sineği yaratmak, kanadını dahi icat edemeyecek kadar aciziz. Bu bağlamda Haşr Süresi' nin 24. Ayeti Celile'de Cenab-ı Hâk, - O, yaratan, var eden, varlıklara şekil veren Allah'tır. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlar O'nun şânını yüceltmektedirler. O, gâlib olan, her şeyi hikmeti uyarınca yapandır. buyurmaktadır.

Nahl Süresi , 68-Senin Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kuracakları kovanlardan kendine evler edin. 69- Sonra meyvaların hepsinden ye de, Rabbinin (sana) kolay kıldığı yollara gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir bal çıkar ki, onda insanlar için şifâ vardır. buyurulmaktadır. Arıların sanatını ve çalışma prensiplerini saymakla bitiremeyiz. Bir özelliklerini buraya almak istiyorum.

Bal arılarının balı nasıl yaptıklarını daha yakından görmek için ABD’de bilim adamları tarafından camdan yapılmış saydam bir kovana arılar doldurulur. Arıların ilk işi kovanın içini tamamen bal mumu ile sıvamak olmuştur. Ortamı karartmışlar. Bunun üzerine karanlıkta çekim yapabilen bir mikro kamera yerleştirmişler. Arılar, içeride yabancı bir cismin varlığından haberdar olmuş olmalılar ki, bal üretmeyip, cismi aramışlar ve kamerayı bulmuşlar. Hemen onu da bal mumuyla sıvayarak görüntü kaydetmesine engel olmuşlar. Gözlerden uzak ve zifiri karanlıkta bal yapımına başlamışlar. Bugün insanoğlu, ışıklı masalarda, T cetvelleriyle, ve bilgisayar yardımıyla çizdiği altıgenlerde hata yapabilirken, göz gözü görmez bir ortamda cetvelsiz, pergelsiz, aletsiz, edevatsız imal edilen altıgenlerde hata yüzdesi, yüzde sıfır. İnsan bunu düşününce, evrende muazzam bir nizam ve düzenin mevcudiyetini, her varlığa kendine ait bir yetenek verildiğini idrak ediyor ve bütün bunları Yapan’ın ve Yaratan’ın varlığını düşünmek zorunda kalıyor. Prof. Dr. İsmail Yakıt - İslam’ı Anlamak, adlı eserinden alınma

Ayrıca bilim dergilerinden aldığim bir bilgiyi paylaşmak isterim. Bilim insanlarınca '234684' sayısıyla isimlendirilen bir çamur kuşu, 13 Ekim'de Alaska'dan başlattığı uçuşunu, 24 Ekim'de Avustralya'da sona erdirdi. Yalnızca 5 aylık olan kuş, mola vermeksizin gerçekleştirdiği 11 günlük uçuşu sırasında 13 bin 560 kilometre yol kat etti. Kâinatın her neresine bakarsak bakalım eksiksiz, noksansız ve muhteşem bir manzara ile karşılaşıyoruz. Âlemlerin sahibi olan Yüce Allah Teâlâ'ya Hamd olsun. O her şeye kadirdir. Mutlak güç ve kuvvet sahibidir.

Satırlarımı Haşr Süresi'nin 22. ve 23. Ayet-i Kerimeleriyle noktalamak istiyorum. 22 - O, öyle Allah'tır ki O'ndan başka tanrı yoktur. Görülmeyeni ve görüleni bilendir. O, esirgeyen bağışlayandır. 23 - O, öyle bir Allah'tır ki, kendisinden başka hiçbir tanrı yoktur. O, mâlik ve sahiptir, münezzehtir, selâmet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, üstündür, istediğini zorla yaptıran, büyüklükte eşi olmayandır. Allah puta tapanların ortak koştukları şeylerden münezzehtir.

Selâm ve dua ile..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.