Düşüreyim derken yükseltmeyin!

Çocuklarda ateş düşürmek için ailelerin kullandığı birçok metodun, çocuğun ateşini düşürmek isterken yükseltebileceği, ateş düşürmek için kolonya, alkol, sirke ve buz kullanılmaması gerektiği bildirildi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Pediatri Bölümü Uzmanı Dr. Melih Çetinkaya, çocuklarda ateş ve ateşi düşürme metotları hakkında ailelere uyarılarda bulundu.

Ateşin enfeksiyon hastalıklarında çocuklar için bir savunma mekanizması olduğunu belirten Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Pediatri Bölümü Uzmanı Dr. Melih C. Çetinkaya "38'nin üzerindeki ısıya yüksek ateş denir. Isının yükselişi ciddi bir hastalık belirtisi olmayabilir.Ateşin 37,5 derecenin üzerinde de yükselebileceği düşünülerek dikkatli olmalıdır. Kulak, dil altı, cilt, popo ve koltuk altı ateş ölçme noktalarıdır. Koltuk altı ölçümleri diğer ölçümlere göre 0,5ºC derece daha düşüktür. Ateş kendi başına bir hastalık olmaktan ziyade, bir hastalık belirtisidir. Her çocuğun ateşi çıkar. Bu vücudun savunma mekanizmasıdır. Önemli olan çıkan ateşi kontrol altında tutmaktır. Çocuk ateş nedeniyle titrer. Kan dolaşımının fazla olduğu baş ve vücut kısmı daha sıcak, kan dolaşımının az olduğu el ve ayaklar soğuk olacaktır." dedi.

ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Dr. Çetinkaya, "Çocuğunuzun ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız, önce ateşini ölçün. Yirmi dakika sonra değişip değişmediğini anlamak için tekrar ölçmelisiniz. Çocuğunuzu yatırın ve oda serinse bile giysilerin çoğunu çıkartın. Ateşi olan bir çocuğun ancak ince bir çarşafla örtünmeye ihtiyacı vardır. 39-40 derece ateşi olan çocuğunuzun bütün vücudunu ılık su ile ıslatılmış süngerle silerek ateşi düşürebilirsiniz. Ancak her beş dakikada bir ateşi ölçün ve 39 derecenin altına düştüğü zaman uygulamayı durdurun. Hiçbir zaman bu iş için soğuk su kullanmayın. Soğuk, kan damarlarını büzüştüreceği için ısıyı düşürmek yerine yükseltecektir. Yukarıdaki uygulamalar bir netice vermezse, doktor kontrolünde ateş düşürücü şurup verin. Çocuğunuzun belirli aralıklarla az miktarlarda da olsa sıvı şeyler içmesini sağlayın. Ateş düşürmek İçin asla kolonya, alkol, sirke ve buz kullanmayın. bunlar damarları ani olarak büzer ateş hemen düşer gibi olur. sonrasında ise damarlar genişler ve ateş çok daha fazla yükselir. özellikle küçük bebeklerde havale riskini arttırır." diye konuştu.

ÇOCUK 6 AYLIKTAN KÜÇÜKSE DOKTORA BAŞVURUN
Ateşi yükselen çocukların 6 aylıktan küçük olmaları halinde derhal doktora başvurulması gerektiğini ifade eden Pediatri Uzmanı Çetinkaya," Çocuğunuz havale geçiriyorsa, daha önceden havale geçirmişse veya ailenizde havale olağansa doktora başvurun. Eğer çocuğunuzun ateşi 40 derece ve yukarıda ise, çocuğunuz bir şey içmek istemiyor, durmadan ağlıyor veya çok halsiz görünüyorsa, ateş 24 saatten fazla devam ediyorsa veya bazı belirtilerden şüphelendiyseniz de doktora başvurun.Tedavi süresi ateşin esas nedenine göre değişecektir. Eğer ateşe sebebiyet veren bakteriyel iltihaplanmaysa antibiyotik ilaç verilecektir. Hastalığın nedeni suçiçeği veya soğuk algınlığı gibi viral nedenli hastalık düşünülüyorsa ateş düşürücü ve o viral hastalığa yönelik çocuğun rahatlaması için ilaç verilip tavsiyelerde bulunulacaktır.Çocuğunuzun yatak çarşaflarını sık sık değiştirin ve sadece bir çarşafla üstünü örtün. Çocuğunuzun alnına nemli bir ev havlusu yerleştirin. Ateşini ölçmek için çocuğunuzu uyandırmayın. Uykusu çok daha önemlidir." şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri