Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Samsunlulara beslenme alışkanlıkları konusunda çeşitli tavsiyelerde bulundu. Özellikle tüketilmesi insan vücudu için oldukça yararlı olan yumurtanın besleyici değerlerini anlatan Kasapoğlu, gelişme çağındaki çocuklar başta olmak üzere her yaştan bireyin beslenmesinde yumurtanın mutlaka yer alması gerektiğini söyledi.
YUMURTANIN BEYAZINDA YAĞ YOK
Yumurtanın çok önemli bir protein kaynağı olduğuna dikkat çeken Kasapoğlu, "Yumurtanın beyazında hiç yağ yok. Besleyici değeri çok yüksek. Sarısının ise yüzde 30'u yağ. Bunun büyük bölümü doymuş yağ ve kalp için yararlı. Çok az bir bölümü doymamış yağ. Yumurtanın sarısından korkmayın. İnsanlarda kolesterolün yüzde 70'i zaten vücutta, karaciğerde üretiliyor. Stres ortamındaysanız, hareketsizseniz vücut bunu yapıyor. Sıfır kolesterol mümkün değil. Kolesterol çok düşükse, kanser riski artıyor. Haftada 3-4 yumurtayı rahatlıkla yiyebilirsiniz diye konuştu.
ZEKA GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ
Kasapoğlu, yumurtada bulunan kolin maddesinin zekanın gelişmesi, hafıza ve öğrenme açısından önemli olduğunu, belirterek bu açıdan çocukların yumurta tüketmesinin gerekli olduğunu söyledi. Yumurtanın çok iyi bir demir kaynağı olduğunun da altını çizen Kasapoğlu, "C vitamini vücudun demir kullanımını artırır. Ancak yumurtada C vitamini yok. Yumurtadaki demirden yararlanmak için, yanında C vitamini açısından zengin, sivri biber, maydanoz, domates, narenciye ürünleri tüketilmesi yararlı olur. Türkiye'de siyah çay tüketimi çok fazla. Yiyeceklerden 20 dakika önce veya sonra tüketilen siyah çay, vücudun demir kullanımını engelliyor. Bunun için, yemeklerde siyah çay yerine melisa, rezene gibi bitki çayları içilebilir şeklinde konuştu.
Mustafa ARAN