Yıllardır 'yastık altından nasıl çıkacak?' diye ekonomi çevrelerini meşgul eden altın, Türkiye'de yeni bir sürece giriyor. 2008'de başlayan dünya krizinin etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yatırımcıların ilgisini çeken altın, bankaların son yıllarda üzerinde ürün çıkardığı en gözde yatırım enstrümanlarından oldu.
SAYISIZ ALTIN YATIRIM FONLARI ÇIKARILDI
Bankalar vadeli, vadesiz altın hesaplarının yanı sıra birikimli altın hesapları ve ana para korumalı sayısız altın yatırım fonları çıkardılar.Şimdi ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), hazırladığı taslakla altının bankacılıkta bir ödeme aracı olarak kullanılması planlanıyor.BDDK'nın bu çalışması uygulamaya başlanırsa bankalara Cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının alım ve satımını yapma izni veriyor. Daha önce hurda altınları alan bankalar böylece, Cumhuriyet altını işlemlerini yapabilecekler.
BANKALARIN KUYUMCULUK YAPACAĞI ANLAMINA GELMEZ
Bu çalışmanın bankalar açısından ne ifade ettiğini sorduğumuz İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, bunun bankaların kuyumculuk yapacakları anlamına gelmediğini ancak altının artık bir ödeme aracı olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.Altının bir yatırım aracı olarak son iki yılda büyük bir ilgi gördüğünü hatırlatan Aral, Bankaların müşterilerine sundukları altın gramlar vardı. Ayrıca kurumsal kuyumcuların çıkardığı sertifikalı, mühürlü altınlar vardı. Bunların işlemlerini açılan hesaplar üzerinden yapıyorduk. Şimdi ise BDDK'nın çıkardığı bu yönetmelikle İstanbul Altın Rafinerisi'nin çıkardığı standart Cumhuriyet altınının alım satımı işlemlerini yapacağız dedi.