Uzmanlar, ekmeğin nem kaybını önleyerek daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için buzdolabında bekletilmesi gerektiğini bildirdi. Bursa'da her gün 150 bin ekmeğin çöpe gittiği ve bunun şehre yıllık maliyetinin 42 milyon TL olduğu bildirildi. BESAŞ yetkilileri, ekmek israfının Türkiye ekonomisine de yılda 700 milyon TL zarar verdiğini açıkladı. Ekmeğin ekmek kutusunda, buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanmasını öneren uzmanlar, ekmeğin içindeki nem kaybını önleyerek, daha uzun süre taze kalmasını sağlamak için iyice sarılı olarak saklanması gerektiğini açıkladılar. Havayı içinde az tutan saklama poşetleri veya streç filmleri öneren uzmanlar, Bayat ekmeği değerlendirmenin en basit yolu, bayat fırında veya açıkta bekleterek hafifçe kıtırlaştırdıktan sonra öğütüp galeta unu haline getirmektir. Galeta unu köfte yaparken, ekmek yerine harca katılabilir. Bayat ekmeği küp küp kesip fırında kıtırlaştırdıktan sonra çorbanın içine atarak yemek de başka bir değerlendirme yoludur. Küp küp kesilmiş bayat ekmek parçaları, tavada eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımına kuru nane, kırmızı toz biberle birlikte hızlı hızlı karıştırılıp kıtırlaştırılır. Baharatlanmış olan bu kıtır parçaları derin dondurucuda saklanabilir. Gerektiğinde ise çözüp çorbalara katılabilir dediler. Yumuşak yenmek istenirse bayat ekmek dilimlerinin bir kevgire koyulmasını öneren uzmanlar, Kevgir, su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup üzeri kapatılır. Su kaynadıkça oluşan buhar ekmeği nemlendirip yumuşatarak taze hale getirir tavsiyesinde bulundu.