Ekmeklerini denizden...

Ekmeklerini denizden çıkartıyorlarSamsun'un 19 Mayıs ilçesinde balıkçılar, kompresörden sağlanan havayla 15 metre derine dalarak, deniz salyangozu topluyor.

İlçeye bağlı Dereköy beldesinde deniz salyangozu balıkçılar için geçim kapısı oluştururken, balıkçıların tüp yerine hava kompresörünün yardımıyla dalış yapmaları dikkati çekiyor.


Kayıklarla kıyıdan yaklaşık 4-5 kilometre açılan balıkçılar, kendi geliştirdikleri hava kompresörlerinin yardımı ile 15 metre derinliğe dalarak her gün ortalama 400 kilo deniz salyangozu topluyor. Yaklaşık 5 yıldır deniz salyangozu topladığını belirten 24 yaşındaki Erkan Şahin, yaptığı açıklamada, ekmek parası kazanmak için mecburen bu işi sürdürdüğünü söyledi.
Her gün 350 ile 400 kilo arasında deniz salyangozu topladığını anlatan Şahin, ''Bazen 12, bazen 15 metre derine dalıyorum. Kayıkta bulunan hava kompresörünün hortumu ile hava alıyorum. Dalınca yaklaşık bir saate yakın suyun altında kalıyorum. Tek tek deniz salyangozu topluyorum'' dedi.

UZAK DOĞU'YA İHRAÇ EDİLİYOR

Topladığı deniz salyangozlarının kilosunun 85 kuruşa satıldığını belirten Şahin, deniz salyangozunun bu dönemde iyi bir kazanç olduğunu vurguladı. On yıldır dalarak deniz salyangozu topladığını belirten Mustafa Şahin ise, gün içinde yaklaşık 5-6 saatlik dalış yaptıklarını kaydetti. Bugüne kadar herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadıklarını söyleyen Mustafa Şahin, bu yılki sezonunun bol olacağını ifade etti. Balıkçıların hayatlarını riske atarak avladıkları deniz salyangozları, Samsun'daki fabrikalarda işlendikten sonra başta Japonya olmak üzere uzak doğu ülkelerine ihraç ediliyor.


YAŞAM Haberleri