Uluslararası Ekonomi Birliğinin 15. Dünya Kongresinin üçüncü gününde "Türkiye: Gerçek Bir dönüşüm Hikayesi" başlıklı bir sunum yapan Şimşek, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Elektrik zammının enflasyona etkisinin sorulması üzerine Şimşek, otomatik fiyat mekanizmasına geçmenin maliyet bazlı fiyatlama demek olduğunu ifade ederek, "diyelim ki petrol, doğal gaz fiyatları indi, o fiyatların da aşağı ineceğini gösterir. Maliyet bazlı fiyatlama demek fiyatların maliyetlere göre belirlenmesi" diye konuştu.
Bakan Şimşek, "enerji KİT'lerinin durumu bununla birlikte düzelecek mi?" şeklindeki bir soruya da, yaklaşımlarının bir ürün varsa onun rasyonel olarak fiyatlanması şeklinde olduğunu söyledi.
Şimşek, "elektrikte en önemli şey maliyet. En azından maliyetlerin tamamının karşılanması bu fiyattan. O nedenle tabii ki KİT'lerin de durumunu düzeltir, tabii ki o anlamda bütün halkımıza katkısı olur ama esas konu o değil, burada esas konu elektrikte tasarrufun sağlanması, elektrikte tabii ki dengelerin korunması, maliyetlerin karşılanması... Bunların hepsinin temelinde rasyonel fiyatlama vardır. Bizim yaptığımız şey maliyet esaslı bir fiyatlamaya geçmektir" diye konuştu.
Bakan Şimşek, enflasyonun arz talep arasındaki dengesizlik olduğunu dile getirerek, "Yani esasında uzun dönemde böyle bir, Sayın Başbakanımızın perspektifi, o arz talep arasındaki dengesizliğe herhalde işaret etmek şeklindeydi. Dolayısıyla onun altında başka şeyler okumanın bir anlamı yok. Ülkenin üretken kapasitesini artırırsak, verimliliğini artırırsak eninde sonunda enflasyon kalıcı bir şekilde düşecektir ki ben ona inanıyorum" dedi.