ELİNİ CEBİMDEN ÇEK

Yusuf Demircioğlu

ELİNİ CEBİMDEN ÇEK

Trafik kurallarının koyulma  amacı bellidir.İnsanların can ve mal güvenliğini sağlamak.Trafik belirli kurallar çerçevesinde işlemeli ki;can ve mal kaybı en aza indirilsin.

İnsanlar çok zaman kuralları çiğnemeye meyillidir.Hele de bizim insanımız.Kuralları çiğnemekten ilginç bir şekilde keyif alırız.Kendimizin ve başkalarının canına ve malına zarar verebileceğimizi bile bile kuralları hiçe sayarız.

Trafik kazaları ve sonrasında meydana gelen ölüm ve yaralanmalar genel olarak sürücü hatalarından kaynaklanır.Dikkatinizi çekmiştir.Son dönemde trafik denetimlerinde büyük bir artış var.Denetimlerin amacının insan kaynaklı hataları en aza indirmek olduğu söyleniyor.

Denetimlerin başarılı olduğu söylenebilir.Emniyet kemeri kullanım oranı bu denetimler sayesinde artış gösterdi.Çok güzel.Amaç insanlara  kemer takma alışkanlığı kazandırmaksa amaca ulaşıldı.

Trafik kazalarında ölüm ve yaralanmalara sebep olanlara en ağır cezaların verilmesinin gerekliliğine inanırım.Özgürlüğü kısıtlayıcı cezalar.Direksiyon başına oturan kişileri kontağı çalıştırmadan tekrar tekrar düşünmeye sevk edecek cezalar.

Bir polis memurunun ayağını ezerek kesilmesine sebep olan,256 promil alkollü,ehliyetsiz,tek gözü kör, hakkında daha önce altı kez alkollü araç kullanmaktan işlem yapılmış vatandaşı elini kolunu sallayarak adliye binasından göndermeyecek cezalar.

Amaç trafik kazalarını azaltmak ise uygulanması gereken ceza belli.Kurallara uyulmaması sonucunda insanların canına ve malına zarar verenlere en ağır şekilde özgürlüğü kısıtlayıcı cezalar vermek.

Ya amaç trafik kazalarının önüne geçmek değil,bütçede belirlenen trafik cezalarını tahsil etmek ise.  İşte o zaman devlet vatandaşına tuzak kurar. Her köşe başına trafik ekipleri yerleştirir.Yetmez. Ekipleri gizler.Yetmez.Başvuru halinde mahkemelerin iptal ettiği, uyarı yapmadan radar cezası kesmeye devam eder.

2014 yılı için belirlenen trafik cezaları 2 milyar 100 milyon TL'dir.Herkesin hız limitlerine uyduğunu ve emniyet kemerini taktığını düşünecek olursak,toplu iğneniz bulunmadığı için ceza yiyeceksiniz.

2015 yılı için kesilecek olan tahmini trafik cezası miktarı 2 milyar 700 milyon TL'dir.Herkesin hız limitlerine uyduğunu,emniyet kemeri taktığını,aracında toplu iğne bulundurduğunu düşünecek olursak,kaşınızın altında gözünüz var cezası yiyeceksiniz.

Sağlıklı bir vergi sistemini uygulamaya koyamayan Maliye Bakanlığı, ihtiyaç duyduğu  geliri vatandaşın sırtına yüklemenin peşinde.Benzine,alkole,sigaraya,cep telefonuna,araçlara yüklediği vergiler yeterli gelmiyor.

Vatandaşının cebine elini sokmanın en kolay yollarından biri olan trafik cezalarını uygulamaya koyuyor.Kurallara karşı mıyız?Hayır.Kurallara uymayanların cezalandırılmasına karşı mıyız? Hayır.

Ama koyulma amacı,can ve mal güvenliğini sağlamak olan kuralların,kamu bütçesine kaynak aktarımı olarak kullanılmasına karşıyız.

İstatistik kurumunun verileri ortadır.İsteyen rahatça ulaşabilir.Sokak aralarına kurulan tuzaklar bütçeye gelir getirmiş,fakat trafik kazalarını azaltmaya yetmemiştir.

Amaç bütçeye kaynak sağlamak ise vatandaşa tuzak kurmaya devam edin.Doğru yoldasınız.

Amaç  vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak ise kurduğunuz tuzaklar işe yaramıyor.

 Amaca uygun olarak hangi tedbirleri almanız,hangi cezaları vermeniz gerektiğini yeniden gözden geçirin…

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.