Emekçinin hakkı emekçiye verilmeli!..

KESK"e bağlı BES Samsun Şubesi Başkanı Ahmet Kesik, Geçtiğimiz hafta başında Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlere ilişkin kendi iş kollarında çalışan sendikasına bağlı olan ve olmayan kamu emekçilerinin mağdur edildiklerine dair açıklamaları geldi. Kesik"in bu açıklamasını siz kamu emekçilerine anlatmak istiyorum. BES Samsun Şube Başkanı, Ahmet Kesik"in, söylemleri:
“Mart ayında yapılacak olan Yerel Seçimler öncesinde Yüksek Seçim Kurulu ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Yerel Seçimlere yönelik hazırlıkları nedeniyle Türkiye"nin dört bir yanında fedakarca Kamu Hizmeti üreten Nüfus Emekçileri mağdur ediliyor. Bilindiği gibi, ülkemizde yaşayan insanların doğumdan ölüme, evlenmeden boşanmaya kadar her türlü iş ve işlemleri Nüfus Emekçileri tarafından yürütülmektedir. Hükümet tarafından yürürlüğe konulan 5793 sayılı yasa kamuoyunda “Eşit İşe Eşit Ücret” yasası olarak bilinmesine karşın, Hükümet tarafından  Eşit İşe Eşit Ücret ilkesi alaya alınırcasına hayata geçirilen uygulamalarla Nüfus Emekçileri bir kez daha mağdur edilmiştir.
Kamu Kurumlarında iş yoğunluğu nedeniyle Fazla Mesai yapmak durumunda bırakılan Kamu Personeline ödenen Fazla Mesai Ücretlerinden Gelir Vergisi kesintisine tabi kılınanlar da yine ve sadece Nüfus Emekçileridir.
İş yoğunluğunu ortadan kaldırmak ve Kamu Hizmetinin tıkanmamasını sağlamak adına Fazla Mesai yaptırılan hiçbir Kamu Personelinin Fazla Mesai Ücretinden Gelir Vergisi kesintisi yapılmamasına rağmen, Nüfus Emekçilerine ödenen Komik Miktardaki Fazla Mesai Ücretinden %15 Gelir Vergisi kesintisi yapılmaktadır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin devreye sokulmasıyla birlikte geçmişte Muhtarlıklar aracılığıyla yürütülmekte olan işlerin de büyük bir kısmı Nüfus Emekçilerine yüklenmiş bulunmaktadır. Kırtasiyeciliği azaltıp, Vatandaşlara ve Kamu Kurumlarına hızlı ve güvenilir Kamu Hizmeti sunmak amacıyla oluşturulan Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) uygulaması tüm Kamu Kurumlarının hizmetine sunulmuş olmakla birlikte, Kamu Kurumlarının, özellikle Jandarma birimleriyle Mahkemelerin bu sistemden yeterince yararlanmaması nedeniyle Nüfus Emekçilerinin iş yükü giderek artmakta, bu nedenle Nüfus Müdürlükleri önündeki kuyruklar uzamakta ve sonuçta vatandaşlarımız da mağdur olmaktadır.
Nüfus birimlerinin iş yoğunluğu özellikle Seçim Dönemlerinde kat be kat artmasına karşın, bu dönemlerle ilgili olarak Nüfus Emekçilerinin Ücretlerinde herhangi bir artış olmadığı bilinen bir gerçektir.
Hükümet tarafından gerekli önlemlerin zamanında alınmaması ve Yüksek Seçim Kurulunun sistem aktarımında hata yapmasının faturası Nüfus Emekçilerine yüklenmekte, Anayasanın 18. maddesine aykırı olmasına rağmen Zorunlu Fazla Mesai dayatmaları açıkça ortaya konulmakta, her seçim döneminde olduğu gibi, bu Seçim Döneminde de siyasetçilerin Nüfus Emekçilerine yönelik, baskı ve tehditleri giderek artmaktadır.
Birçok yerleşim biriminde yerel siyasetçiler Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi nedeniyle Nüfus Emekçilerine baskı uygulamakta, Nüfus Emekçileri; YSK ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce alınan kararlarla Hafta Sonu olarak bilinen Cumartesi ve Pazar günleri de dahil olmak üzere, Zorunlu Fazla Mesai Uygulamasıyla karşı karşıya bırakılmaktadır.
Hükümet bir taraftan Seçmen Kütüklerinin Sağlıklı Bir Biçimde Güncellenmesi için gerekli tedbirleri almayı ve 2009 Yerel Seçimlerine yönelik Şaibeleri ortadan kaldırmayı amaçlamalı, diğer taraftan da bu konuda en yoğun mesaiyi yürütecek olan Nüfus Emekçilerinin yürütmekte oldukları işin karşılığı olan mali olanakları kendilerine sunmalıdır.
Sonuç olarak; Nüfus birimlerindeki iş yoğunluğunu ortadan kaldırmak amacıyla bu birimlere yeni ve kadrolu personel alımı yapılmalı, bu suretle Nüfus Birimlerinde Yaşanmakta olan İş yoğunluğuna ve Zorunlu Fazla Mesai dayatmalarına son verilmeli, Hizmet Binalarının ve Çalışma Koşullarının düzeltilmesi sağlanmalı, Nüfus Emekçilerinin Ücretleri İnsanca Yaşam Ücreti Düzeyine çıkartılmalı, yaptırılan Fazla Mesailer karşılığında, Nüfus Emekçilerinin emeğinin karşılığı olacak düzeyde Fazla Mesai Ücreti ödenebilmesi için Fazla Mesai Ücretleri Artırılmalı, Fazla Mesai Ücretlerinden yapılan %15"lik Gelir Vergisi Kesintisine derhal son verilmeli, Yemek, Servis, Kreş, Lojman ve Sosyal Tesislerden eşit ve nitelikli bir biçimde yararlanmaları sağlanmalı, Nüfus Emekçilerinin Özlük, Sosyal ve Ekonomik Haklarının Toplu Sözleşme yoluyla çözülmesi için İçişleri Bakanlığı Sendikamızla Toplu Sözleşme Masasına oturmalıdır.
Ahmet Kesik, sendikal çalışmalarını bu şekilde ifade ettikten sonra  sadece kendi iş kollarında değil diğer iş kollarında da emekçilerin haklarının emekçilere verilmesi gerektiğini ve bunun için yapılacak her türlü çalışmalarda ve eylemlerde var olacaklarını da ayrıca anlatıyor bana ve siz okurlarımıza…!