EMEKLİLER

Necati Şahinkaya

EMEKLİLER

 

   2014 yılında enflasyon artışına göre zam verilmediği için seyyanen yapılan zamdan memur ve emeklilerin kaybı oldu.

   2015 yılı bütçesi görüşülmek üzere T.B.M. Meclisine gönderildi. Bütçe önce bütçe, plan komisyonunda daha sonra meclis genel kurulunda görüşülecek, bütçe plan komisyonunda kabul edilen bütçe tasarısına genel kurulunda pek değişiklik yapılamıyor.

  Emeklilerin durumunu mecliste bulunan siyasi parti milletvekilleri gündeme getirmeleri emeklilere verilecek ilave kaynağı bulup, 2015 yılı bütçesine konulması için şimdiden çalışmalara başlamaları emeklileri memnun edecek şekilde maaşlarına zam yapılırsa vekiller emeklilerin dualarını alırlar.

   Emekliler çok fazla ücret istememekte normal yaşamlarını sürdürecek seviyede olsun bununla mutlu olmayı bilen, ülkenin ekonomik durumunu, işsizliğin olduğunu gören insanlardır. Milli gelirin sosyal adaletli olmasını istemek yalnız kendilerini düşünüyor anlamı taşımaz

   Dört kişilik bir aile her öğün birer tane yumurta tükettiğinde aylı tutarı yüz seksen liradır. Yoksulluk sınırının iki bin lira olduğu söylenmekte, insanlar nasıl sağlıklı beslenme yapabilir.

   Milli gelirin kişi başına bir yılda on bin dolar olduğu yetkililer tarafından ifade edilmekte, dört kişilik bir ailede asgari ücretle çalışan bir kişinin geliri belli olmakta, bunu söyleyen yetkililer eksik söylemiş oluyor.

   Emeklilerin sağlıkları her geçen gün bozulduğunda, sağlık harcamaları artmakta istedikleri beslenmeyi yapamamaktalar, moral bulabilmeleri için il dışına tatile gidememekte, sosyal harcamaları yok denecek kadar azdır.

   Öğretmenler ve polisler emekliye ayrıldıklarında, çalışırken aldıkları maaşın yarısını almaktalar. Ek göstergeleri artırılacağı ifade edilmişti.

   Emekliye ayrılan memurların çalışmayan eşlerine verilmeyen aile yardımı, her yıl emeklilere bir maaş fazla verilmesi için isterlerse kaynak bulabilirler.

   Çalışan memurlara bankalar, promosyon vermekte emeklilere neden verilmediği açıklanmalı, emekli sayısı çok olduğu için bankalar istekli olmayabilirler.

   Dolaylı vergilerin ağırlığı nedeniyle, Türkiye'deki vergi sistemi adaletsiz bir yapıya sahip çünkü dolaylı vergiler kişisel geliri dikkate almadan daha başlangıçta gayri adil özellikleri taşıyor. Toplam vergi gelirleri içinde yüzde yetmişe ulaşan dolaylı vergilerin emeklileri çok etkiliyor.

   Vergilerde emeklilere indirim yapılırsa az da olsa rahatlama olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.