Gündelik hay huy içinde Hamit Sevene hoş geldin demeyi unuttuk.. Gerçi o da Ankara"dan Samsun"a geldiği zaman beni aramayı unutuyor.. Böylece bir misilleme yapmış oluyoruz.. Hamit Bey"e Denge Gazetesi"ne hoş geldin diyelim hep beraber..
Çorum ile Samsun"u mukayese eden Örnektik... Örnek kalamadık... başlık yazsını okurken yazmayı düşünüp de bir yerlere not almadığım için unuttuğum bir konuyu hatırlamış oldum..
Hamitçiğim diyor ki;
Dünden bugüne örneğimiz değişti mi dersiniz....Siz hele bir yürümeye başladınız mı artık hiçbir kuvvet sizi durduramaz... Deniz ve hava ulaşımı olmayan Çorum"da da işte öyle oldu... İş adamı, siyasetçisi, bürokratı ve halkıyla "organize" olmayı becerdi... 1990"lı yıllara doğru başlattığı kalkınma ve gelişme hedefi paralelinde, "Organize Sanayi" atılımıyla, işadamlarını iline çekti ve kısa zamanda bölgesinde etkin şehirler arasına girmeyi başardı... Lobisini kurdu, kenetlendi ve kalkınmada öncelikli iller teşvikini de aldı...
Neden böyle oldu; Geçtiğimiz günlerde Şahin marka bir arabanın arkasında şöyle bir yazı okumuştum; 53 Vatanım, 55 Mekânım.. Düğüm burada
Aracın sahibinin Rizeli oluşunu hatırlatmaya gerek duyması bir yana, yaşadığı şehri yani mekanı yani Samsun"u vatanından yani doğduğu şehirden yani Rize"den sonraya koyarak bizlere tarihi bir gerçekliği hatırlatması bakımından bu resim düşünmeye değer; "Samsun"da yaşıyorum ama benim için vatan Rize"dir..
Bunda yadırganacak bir şey de yoktur zaten.. İnsan vatanını sevmekle suçlanamaz..
Anormal olan şudur ki, Samsun"da kazanmış olduğun parayla almış olduğun araca yazıyorsun bunu ve biz Samsunlular sadece figüran olmaktan öteye geçemiyoruz senin için.. Çünkü, Samsun senin için sade bir yaşama/ para kazanma yani doyma mekanıdır. Diyelim ki on bin kişilik bir istihdam yatırımının iki şehirden birisine yapılması için oylama yapılacak hangisini seçersin; Vatanım kazansın diye Rize"yi mi, mekanım kalkınsın diye Samsun"u mu?..
Nerelisin, Rizeli.. Nerede doğduğun ve öldüğünde seni köyünün yağmurlarında yıkayacak olmaları çok ilgilendirmiyor Samsunluları.. Önemli olan neden samsunlu olamadığın ve Samsun için ne yapıyor ya da yapmıyor olduğun.. Samsunluluk bilinci derler, hiç duydun mu bunu?
Samsun bir duraktır çokları için.. Başka yerde doğarlar, Samsun"da yaşarlar ve ölmelerine yakın, tıpkı filler gibi mezarlığına doğru yola çıkarlar.. Çünkü naçiz bedenleri kendi öz topraklarında sükunete kavuşacaktır ancak..
Samsun iyi bir gurbet şehridir.. Memurlar için, askerler için, öğrenciler için.. Askerlerin arasında vatani görevini yapıp da burayı sevmeden gidenler çok azdır.. Aynı durum öğrenciler ve memurlar için de böyledir.. Samsun"u severek giderler.. Neden severler; çünkü Samsun"da çok fazladır başka memleketin insanları.. İsterlerse bulurlar bir memleketlilerini.. İçlerinden bazıları sevemeden giderler.. Onların da sevgisizliği içlerindedir ve nereye giderlerse sevemezler
Nereye varıyoruz?
Samsun"u kalkındıracak olan sadece Samsunlu yatırımcıların Samsun için oluşturacakları iş sahaları olmayacaktır kuşkusuz.. Çorumda da böyle olmamıştır.. Dışardan yatırımcının gelmesi gerekiyor..
Dışarıdan yatırımcıyı Samsun"a çekecek olan ise behemehal Samsunlular olacaktır.. Samsun"u güzelleştirecek olanlar, Samsun"u yaşanabilir, cazibe merkezi haline getirecek olanlar Samsunlulardır.. Moda tabir ile uzaydan birileri gelerek Samsun"u yatırımcılar için gözde bir kent yapmayacaklar..
Samsunluluk bilinci ve Samsunluluk ruhu dediğimiz şey nedir biliyor musunuz; Samsun sizin için bir mekândan daha fazla anlam ifade ediyorsa ve ruhen de bir şeyler hissediyorsanız bu şehir için, Samsunlu olabiliyorsunuz demektir.
Samsun"un değerlerine ve markalarına sahip çıkmaktır
Bu marka değerleri memleket çapında duyurmak yani bunlarla övünmek.. Var olan, Oluşturulan ve oluşturulacak olan değerler ile aramıza bir ünsiyet- illiyet bağı kurabilmektir.. Bu marka değerler için gerektiğinde fedakarlık yapabilmektir..
Fedakârlık yapamıyorsan Samsun"u sadece bir mekan- bir zemin olarak görüyor ve Samsunluluk ruhuna inanmıyorsun demektir.