En faydalı kış sebzesi

A, C, B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demirden zengin olan karnabahar kış aylarında bol bol yememiz gereken önemli bir sebze.


Antioksidanlardan zengindir
C vitamini ve mangandan zengindir, bu nedenle oldukça güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir.Ayrıca beta-karoten içerir, kaempferol, ferulik asit, sinnamik asit, kaffeik asit içerir. Bu antioksidanlar vücudu serbest radikallerle karşı korur, kanser ve kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu önler.

Enflamasyon gidericidir
Karnabahar yüksek oranda K vitamini, sülfür,glukoraphanin ve omega-3 içermektedir, bu özelliğiyle varolan enflamasyonu gidericidir. Düzenli olarak karnabahar tüketenlerde artrit, ülseratif kolit, şeker hastalığı, inflamatuvar barsak hastalıkları daha az görülmektedir.

Kardiyovasküler hastalıklardan korur
Antioksidan ve anti enflamatuar etkisinin yanı sıra karnabahar kardiyovasküler hastalıklardan da korumaktadır bunu damar tıkanıklığını önlemesinden, K vitamini ve omega-3'den zengin olmasından kaynaklı olduğu bilinmektedir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Lif içeriği yüksektir
1 porsiyon karnabaharda ortalama 3,5 g. lif bulunmaktadır. Lif tüketimi sağlıklı bir sindirim sistemi için elzemdir.

Helikobaktere karşı korur
Karnabaharda bulunan glukoraphanin adlı madde mide yüzey alanını koruyucu etkiye sahiptir. Helikobakter, ülser ve mide kanserine karşı koruyucudur.

Sinir sistemi için faydalıdır
Karnabahar içerisinde B1, B2, B3, B5,B6,B9 vitaminleri bulunmaktadır. Sinir sistemini onaran, metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlayan, enerji üretiminde yardımcı etkisi bulunmaktadır.

Meme kanserinden korur
Karnabahar indol-3 adlı bir madde içerir ve indol-3 anti-kanserojen bir maddedir, özellikle meme kanserine karşı korumaktadır.

Vücutta detoks etkisi görür
Düzenli tüketimi barsakların çalışmasını ve idrar atımını sağlayarak vücudu toksik maddelerden temizler, detoks etkisi görür.

Tansiyonu dengeler
Potasyumdan zengin olan karnabahar tansiyonu da dengeleyici özelliğe sahiptir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri