kuruluş personeline işaret dili eğitimi verdiklerini söyleyen OMÜ İşitme Engelliler Okulu Müdür Yardımcısı İlker Meydan, "Kursiyerlerimize kurum içerisinde işitme engellilere nasıl iletişim kuracağı, ona nasıl davranması gerektiği konusunda bilgi veriyoruz" dedi
Karadeniz Engelliler Federasyonu (KEF), Akşam Sanat Okulu ve İlkadım Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile yürütülen 'Türk İşaret Dili Tercümanlık' kursu ile bir ilke imza atıldı. İşitme engellilerin günlük hayatında yaşadıkları zorlukların giderilmesi adına hazırlanan program sayesinde işitme engellilerin kurum ve kuruluşlarda yaşadığı sıkıntıların giderilmesi planlanıyor. Samsun'daki birçok kurum ve kuruluş personelinin iştirak ettiği kursta kursiyerlere işaret dili öğretilerek, işitme engelliler ile iletişim sağlanacak.
NASIL İLETİŞİM KURACAKLARINI ÖĞRENİYORLAR
Kursa yaklaşık bir ay önce başladıklarını ifade eden kurs öğretmeni Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İşitme Engelliler Okulu Müdür Yardımcısı İlker Meydan, kursun başarıya ulaştığını söyledi. Meydan, "Burada kişileri kurum içerisinde işitme engelli kişi ile nasıl iletişim kuracağı konusunda bilgilendiriyoruz. Ona nasıl davranması konusunda ders veriyoruz. Son 2 hafta içersine girdik artık. Bugünde işitme engelli arkadaşlarımızı da kursa davet ederek birebir çalışmalarını sağladık" dedi.
3 MİLYON İŞİTME ENGELLİ VAR
Karadeniz Engelliler Federasyonu (KEF) Başkanı Selman Saruhan, konu hakkında gazetemize bilgi verdi. KEF'in temsil ettiği gruplardan birisi olan işitme engellilerin ülkemizde 3 milyona yaklaştığına işaret eden Saruhan, kurum ve kuruluşlarda en fazla iletişim sorunu yaşayan engel grubu olduklarına dikkat çekti. Saruhan, "Bu nedenle, ilimizde yaşayan ve federasyonumuz bünyesindeki derneklerde bulunan işitme engelli üyelerimizin resmi ve özel kurumlarda karşılaştıkları iletişim sorunlarını en aza indirmek amacıyla İlkadım Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü işbirliği ile Türk İşaret Kursu'nu açtık" diye konuştu.
TÜM ENGELLİLER İÇİN YAPILMALI
Toplam 120 saat sürecek olan kursa Emniyet Müdürlüğü, PTT Başmüdürlüğü, Vergi Dairesi Başkanlığı, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Atasam Sağlık Grubu, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İlkadım Belediyesi, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Gazi Devlet Hastanesi, Rektörlük, Terme Engelliler Derneği, Dostder ve İl Özel İdaresi'nden personeller katıldı. Yapılan uygulama ile birçok işitme engelliye yardımcı olduklarını dile getiren PTT görevlisi Ahmet Yılmaz, işitme engellilerin yanı sıra birçok engelli grubu için bu tür kursların açılması gerektiğine işaret etti. Kursa ayrıca, Prof. Dr. Kutman Ersanlı, Yrd. Doç. Dr. Mürsel Akdenk ve Yrd. Doç. Dr. Yaşar Barut da katıldı.
SAĞLIK, İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA ÇÖZÜM MODELİ OLUŞTURULMALIDIR
Gerçekleştirilen kursa Türk Tabipler Birliği (TTB) Büyük Kongre Delegesi (2010-2012) ve CHP Milletvekili aday adayı Uzm. Dr. Cem Şahan'da katıldı. Şahan, engelli bireylerin çağdaş yaşamın gerektirdiği olanaklara her alanda kavuşmalarının temel bir insan hakkı olduğunu belirtti. Engelliler için sağlık, istihdam ve sosyal güvenliği kapsayan bir bütünleşmiş çözüm modeli oluşturulması gerektiğine değinen Şahan, "Engellilerin sakat ya da kronik bir hastalığa sahip doğmasına ya da sonradan bu sorunları yaşamasına neden olan faktörler, yakın akraba evliliklerinin yaratabileceği riskler konularında vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesini sağlanacak, bu alanda eğitimsel çalışmalar yaygınlaşacaktır" dedi.
Ercan ÜSLÜ