Yolsuzluğun ekonomilerin önünde ciddi tehdit unsuru olduğuna dikkat çeken Erdoğan, siyasetçileri uyardı ve ilginç açıklamalarda bulundu: "Türkiye bu işi büyük ölçüde başarmıştır. Hiç mi yok? Hiç olmadığını iddia etmiyorum, çünkü bu işin içerisinde insan var, insanın olduğu yerde maalesef sıkıntılar da yaşanıyor."
Türkiye'nin krizlerden dersler çıkardığını anlatan Başbakan Erdoğan, kamunun bundan sonra piyasaları denetleme mekanizması görevi üstleneceğini açıkladı. Erdoğan ayrıca IMF'ye olan borcun 3.8 milyar dolara indiğini duyurdu. Erdoğan, Paris Martinez Oteli'nde G-20 Toplantısı kapsamında düzenlenen, B-20 Ekonomik Politikalar Oturumu'nda yaptığı konuşmada, iş adamlarına seslendi. Ekonomik politikalar konulu oturumda konuşan Erdoğan, küresel ekonomik krize yönelik olarak değerlendirmelerini konusunda şunları söyledi:
İŞSİZLİK DAHA DA DÜŞECEK
Türkiye olarak, 2008 krizinin ilk aşamasında ölçülü, hedefe odaklı ve iyi seçilmiş mali ve parasal genişleme tedbirleri aldıklarına işaret eden Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Aldığımız tedbirler, ekonominin çarklarının yeniden dönmesine yardım etti ve daralmanın derinleşmesini önledi. Krizin etkilerinin küresel ölçekte en yoğun şekilde hissedildiği 2009 yılı Eylül ayında, muhafazakar tahminlere dayalı bir Orta Vadeli Program açıkladık. Programımızda üç yıllık bir perspektif ortaya koyduk. Kriz nedeniyle hafif de olsa kötüleşen kamu borç stokumuzu yeniden kontrol altına alacağımızı gösterdik. Daha sonra, bu program dahilinde mali destek paketlerini kademeli bir şekilde geri almaya başladık. Fakat önceki dönemlerle mukayese edecek şekilde değil. Bunları da bir disiplin içinde karar altına aldık. Zira talepler çok çok farklıydı ve sürekli kamudan, şuraya şu kadar destek gibi bizlerden talepler olmasına rağmen bizler buna hayır dedik ciddi tavırlar koyduk ve bu tavırlar içerisinde bu mali disiplini muhafaza ettik.
İŞİN İÇERİSİNDE İNSAN VAR
"Yolsuzlukla mücadelede çok kararlı olmak, samimiyet testini başarmak da şarttır. Eğer politika yapıcıları yolsuzluğun içerisinde aktör oluyorlarsa, orada aktör oluyorlarsa, bu işi başarmanız da mümkün değil. O zaman çöker gidersiniz. Türkiye bu işi büyük ölçüde başarmıştır. Hiç mi yok? Hiç olmadığını iddia etmiyorum, çünkü bu işin içerisinde insan var, insanın olduğu yerde maalesef sıkıntılar da yaşanıyor."