Erkekte meme büyümesi nasıl tedavi ediliyor?

Erkeklerde tek taraflı meme büyümesi meme kanserinin habercisi olabilir!

Jinekomasti, erkek memesinin olağandan büyük olması halidir. İnsan bedeninde östrojen ve androjen hormonları arasında bir denge mevcuttur, bu dengenin bozulması jinekomasti gelişiminde rol oynar.


Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul, jinekomastinin bebeklik ,ergenlik çağında ve yaşlılıkta normal (fizyolojik jinekomasti) kabul edildiğini ve genellikle meme büyümesinin iki taraflı görüldüğünü kaydediyor. Jinekomasti, hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık 13-16 yaşlarındaki (ergenlikteki) erkek çocuklarında görülür ve genç erkeklerin %90'nda bu durum kendiliğinden ortalama bir yıl (3 ay-3 sene) içinde geçer. Gerilemeyen durumlarda kalıcı jinekomasti olarak genç erkeklerde devam eder. Ergenlikteki jinekomasti hastanın kendisi veya ebeveynleri tarafından fark edilir, memede hassasiyet, ağrı ve büyüklük vardır. Çocuk hekimi ve/veya endokrinoloji uzmanı çocuk ve aileye yardımcı olur. Burada çocuk/genç erkeğin ciddi sıkıntıları vardır; giyindiği zaman giysiden meme büyüklüğü ve meme uçları belli olur. Çoğu genç, büyük memeler nedeni ile denize dahi girmekten çekinmektedir. Sosyal ilişkilerde önemli psikolojik sorunlar yaşanabilir. Bekleme sürecinde memelerde ağrı, hassasiyet ve ciddi psikolojik sorunlar olduğu takdirde ilaç desteğine başvurulabilir.

BAZI KANSERLER ve İLAÇLAR JİNEKOMASTİYE YOL AÇABİLİR!

Erkeklerde tek taraflı meme büyümesi meme kanserinin habercisi olabilir! Prof.Dr. Sıdıka Kurul, bazı kanserlerin meme büyümesine yol açtığını vurguluyor. Bazı organ kanserlerleri (akciğer,karaciğer,testis,böbreküstü), bazı sistemik hastalıklar (tiroid ,karaciğer ve böbrek hastalıkları), bazı ilaçlar, alkol, şişmanlık ve aşırı vücut geliştirme egzersizleri jinekomasti oluşumunda rol oynamaktadır. Erişkin erkeklerde tek taraflı meme büyümesi, meme kanserinin habercisi olabilir!
Prof.Sıdıka Kurul, ergenlik dönemi dahil, hayatın herhangi bir döneminde Jinekomastiye yol açan saptanabilir bir durum varsa bu sebebin öncelikle ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri