ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Samsun Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi Başhekimi Dr. Nadir Yaman 'Kendi Kendine Meme Muayenesi' hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Yaman; " İnsanın sağlıklı olabilmesi için; fiziksel, zihinsel ve ruhsal bütünlüğünün sağlanması gerekir. Amaç; bireyleri bilgilendirici, tedavi edici, destekleyici, koruyucu korkuyu mantık ve düşünce sisteminden çıkararak hayatı kolaylaştırmak, sağlıklı, huzurlu topluma ışık tutmayı hedeflemektir. Sağlıklı toplumun oluşmasında kuşkusuz sağlıklı bireylerin rolü kaçınılmazdır. Sağlıklı birey” Ruh ve Beden” bütünlüğünü dengeleyebilen ve topluma yansıtabilen bireydir. O halde kadın bireyler kendi kendine meme muayenesinde memedeki kitlenin %80'nini keşfedebilmektedir." dedi.

AİLEDE MEME VARSA RİSK FAZLADIR

Tam şifa anlamına gelen erken tanıyı, etkili tedavi yapabilmek için merkezimizde tam kadro ile hizmet verilmektedir. Ailede meme kanserinin öyküsünün olması meme kanseri riskini arttırmaktadır. Bu oran kız kardeşinde %2.7, kızında ise %4.6 bulunmaktadır. İlk doğumunu 30 yaşın üzerinde yapan kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır.30 yaş üstü doğum yapan kadınla- 20 yaş altı doğum yapan kadın arasındaki kanser riski 4 kat daha fazladır. Ayrıca 45 yaşından önce menapoza giren kadınlarda meme kanseri riski 55 yaşından sonra bu döneme giren kadınların yarısı kadardır. Kısacası yağlı diyet kullanmak, günlük alkol tüketmek, ilk doğumunu 30 yaşın üzerinde yapmak, menapozun 55 yaşın üzerinde başlaması 1.derece yakınlarında meme kanseri olması veya memede daha önceden kanser olmuş olması, memedeki kanser faktörlerini tetiklemektedir. Yıllık olağan muayene, belirli yaştan sonra yapılan muayene, meydana çıkma ihtimali olan kanserin türleriyle mücadelede;


1-Gözle Değerlendirme

2-Yatar pozisyonda elle değerlendirme

3-Memelerin ayakta elle değerlendirilmesi

4-Hangi durumlarda doktoruna haber verme ayrı ayrı herkesin anlayabileceği şekilde ücretsiz olarak merkezimizde anlatılmaktadır.

Dr. Yaman; Meme kanserinin dünyada cilt kanseri dışında en yaygın oluşu, Türkiye'de kadınlarda 1980-1999 tarihleri arasında meme kanserinin görülme oranının %14.9 çıkması, ölümlerin en fazla 55-64 yaşları arasında %5.94 olması ne kadar önemli bir iş yapmış olduğumuzun bir göstergesi olduğunu söyledi ve ekledi: Amerikan kanser birliğince her yaş grubunda her ay kendi kendine meme kontrolü, 20-29 yaş grubunda 3 yılda 1 klinik muayene, 40-49 yaşlarında her yıl klinik muayene ve 1-2 yılda bir mamografi, 50 yaş üzerinde her yıl klinik muayene ve mamografi taraması yapılmaktadır. Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir toplum (birey ve aile oluşturabilmek için sevme ve sevilmeyi yaşam biçimine dönüştürmek üzere, Kendi Kendine Meme Muayenesi öğrenecek olan, öğrenen, uygulayan tüm kadınlarımızı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezimize beklediğimizi belirtti.





İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri