Piyasanın içinde bulunduğu koşulların genel olarak satışları olumsuz etkilediğini belirten esnaflar bu sessizliği bir felaket öncesi sessizliğe benzettiler. Samsun'da esnaflar, bu sene Ramazan Bayramı'nın sezon geçiş dönemine denk gelmesi nedeniyle Ramazan'da da umduklarını bulamadıklarını belirtirken, son yıllarda satışların eski bayramlara nazaran daha düşük olmasının nedeninin ise Samsun'da benzer sektörlerde aynı tip hizmet veren dükkan sayısının çok olmasına ve haksız rekabetin gelişmesine bağlı olduğunu belirtti.
İşte esnafların görüşleri...
Emel Hacıalioğlu
Samsun'da son yıllarda aynı işi yapan çok fazla dükkan açıldığını görüyoruz. Bunun müteşebbislerin de hatası olduğunu düşünüyorum. Ben 10 yıldan beri ayakkabı satarken, yanı başımda 20 lira'ya ayakkabı satılan bir yer açılmasını doğru bulmuyorum. Her müşteri bilinçli değil. 10 liraya Çin'den ithal edilen sentetik ayakkabının da alıcısı çok. O yüzden piyasa ve olumsuz koşullar beklentimizi karşılamıyor.
Haşem Durmuş
Satışlarının sadece Ramazan ayının ilk haftasında iyi olduğunu, ilerleyen zamanlarda ise işlerinin düştüğünü söyleyen Haşem Durmuş Yaz aylarında sıcak havaların etkisiyle ürünlerin fiyatının yükseldiğini dile getirerek "Fiyatlar pahalı olunca vatandaş daha az alışveriş yapıyor" dedi.
Ahmet Yalçın
Şu anda işler çok durgun. Oturuyoruz. Günlük masrafımız bile çıkmıyor.Artık geçimizi bile zor sağlıyoruz.
Arzu Kılıç:
Büyük marketler gün geçtikçe çoğalıyor. Bizler küçük market sahipleri olarak hiç iş yapamaz hale geldik. Gelen borç istiyor giden borç istiyor. Vermediğimizde müşterimizi kaybediyoruz. Verdiğimizde ise gidip gelmiyorlar. Hesap defterlerimiz sonuna kadar dolmuş durumda. Ne yapacağımızı şaşırmış, bir umut ışığı bekliyoruz. Böyle giderse daha fazla dayanamayacağız. Elimizden ne iş geliyorsa Büyükşehirlere gidip oralarda değerlendirmeye çalışacağız. dediler.
Son yılların en durgun sezonunu geçiren Samsun esnafı akşama kadar iş yapamadıklarını bunun sonucunda eve ekmek götürmeyi çok zor şartlarda gerçekleştirdiklerini söylediler.
Hüseyin Altınova,
Akşama kadar siftah dahi etmeden dükkanlarımızı kapattığımız oluyor. Gün boyu iş yapamıyoruz. Akşam eve ekmek götürmekte zorlanıyoruzz''
Hüseyin İnebolu
Boyacılık yaparak geçimini sağlayan Hüseyin İnebolu da bayramdan umduğunu bulamayanlardan. Eskiden bayramları dört gözle beklerdik, bizim için işler iyiydi. Müşterilerimiz bayramdan önce poşet poşet ayakkabı getirir ve boya için bırakırdı. Artık bunlar tarihe karıştı. İşler çok bozuk. Bazen siftah bile yapamıyoruz.
Faruk Yavuz
Esnaf eleğin içindeki taşlar gibi sallanıyor. Büyükler eleğin içinde kalıyor. Küçükler ise eleğin içinde elenip dökülerek kayboluyor.
Burhan Kalamatar
Ben bayramları çok seviyorum.İlçeleri ve köyleri geziyorum. Bayramiç, Lapseki, Akçay, Edremit, Ayvalık'a bile gidiyorum. Önceden süpürgeyi de kendim yapıyordum, sonra toptan almaya başladım.
Zelfi VURAL