Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, ''Bu yılki Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi, havaların aşırı sıcak olması ve sezondaki ekonomik sıkıntıların da etkisiyle sektör olarak son 15 yılın en kötü Ramazan ayını geçiriyoruz'' dedi.
Yücesan, yaptığı açıklamada, 15-20 yıl önce Ramazan ayında gıda satışlarının yüzde 100 artış gösterdiğini ve bu oranın giderek azaldığını belirterek, dünyada etin en pahalı satıldığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurguladı.
Bazı kurum ve kuruluşlar, üniversite, bilim adamları ve medyanın kırmızı etin sağlığa zararlı olduğu yönündeki beyan ve haberlerini hatırlatan Yücesan, ''Parası olmayan, parası olmadığı için yemedi, parası olan da sağlığa zararlı olup olmadığına güvenemediği için yemedi.
Halk etten uzaklaştı. Son birkaç seneden bu yana sağlık için gerekli olduğu telkinleri başladı. İnsanların bunun bilincine varması sağlanmalı. Türkiye, dünya ekonomileri arasında iyi yerlerde olmasına rağmen et tüketiminde Afrika ülkelerinin bir ön sırasında yer alıyor'' diye konuştu.
Kırmızı etin, özellikle yeni yetişme çağındaki çocuk ve gençlerin insanların olmazsa olmaz gıda maddesi olduğuna dikkati çeken Yücesan, ''Tabii et fiyatlarının yüksek olması halkı önlüyor. Bunun için de maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor'' değerlendirmesini yaptı.
Yücesan, şunları kaydetti:
''Bu yılki Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi, havaların aşırı sıcak olması ve sezondaki ekonomik sıkıntıların da etkisiyle sektör olarak son 15 yılın en kötü Ramazan ayını geçiriyoruz.
Kırmızı et, kimyasal yapısı gereği insanı tok tutan, sindirimi geç olan bir gıdadır. İnsanların harcadığı enerjiyi telafisi açısından beyaz etten çok satılıyor. Genelde fiyatlara bakıldığında herhangi bir oynama olmadı. Esnafımız, Ramazan fırsatçılığı yapmadı. Ramazan ayında mangal ile ilgili sattığımız ürünler de etkilendi.''
''Eti, sıcak havaya maruz bırakmayın''
Yücesan, sıcak havalarda gün ortasında ürünlerin uzun süre sıcak havaya maruz bırakılmaması gerektiğine işaret ederek, ''Özellikle taze et sıcaklara dayanıklı olmayabilir. Alındıktan sonra en fazla 1-2 saat içerisinde buzdolabında muhafaza edilmesi gerekiyor. Kesinlikle bu ürünler, araba bagajında ve elde tutulmamalıdır'' dedi.
''Ucuz'' diye satılan etlerin güvenilir olmadığı uyarısında bulunan Yücesan, etin, tanınan yerden alınması ve bakterilerden korunmak için tam anlamıyla merkezine kadar pişirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.