Ev kadınlarının pekmez mesaisi

Bahçelerinde yetiştirdikleri elmaları, önce taşla ezip ardından 16 saat boyunca kaynatarak pekmeze dönüştüren ev kadınları, hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de kışa hazırlık yapıyor.

Fatma Soylu(50) her yıl bahçelerinde yetiştirdikleri çeşitli meyvelerin pekmezini yaptıklarını söyledi.


Pekmez yapmanın oldukça zahmetli bir iş olduğunu anlatan Soylu, mevsimine göre elma, armut ve dut pekmezi yaparak aile ekonomisine katkı sağladıklarını, kış hazırlığı yaptıklarını belirtti. Her çeşit pekmezin, sayısız faydası olduğunun bilindiğini ifade eden Soylu, elma pekmezi yapmak için bahçeden topladıkları elmaları yıkadıklarını açıkladı. Sabah erken saatlerde başladıkları elma pekmezi yapımında ilk olarak temizledikleri elmaları bir taş yardımıyla parçalara ayırarak büyük tencerelere koyduklarını bildiren Soylu, elma ve su karışımıyla doldurulan tenceleri evlerinin bahçelerinde yaktıkları ateşin üzerine kaynaması için yerleştirdiklerini anlattı. İki saat kaynayan karışımı ateşin üzerinden aldıktan sonra ince bir bez yardımıyla süzdüklerini dile getiren Soylu, ''Elma ve su karışımı kaynadıktan sonra, bir bez ile karışımı süzüyoruz. Ayırdığımız elma suyunu tekrar tencereye koyarak ateşin üzerine yerleştiriyoruz. Sabah 8'de başlayan işlem, gece saat 24'e kadar devam ediyor. Bu süre boyunca kaynayan karışımı aralıklarla karıştırıyoruz'' dedi. Karışımın içine şeker karıştırmadıklarına, tamamen doğal pekmez elde ettiklerine değinen Soylu, pekmezin kilosunun 30 liradan satıldığını vurguladı. Bekir DURAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri