EVCİL HAYVANLAR POZİTİF DUYGULARI ARTIRIYOR

Evcil hayvan sahibi olmak bize koşulsuz sevgiyi öğretmekle kalmıyor, hayata daha çok dahil olmamızı sağlıyor. Hayvanların insanlar üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle terapi süreçlerinde de kullanıldığına dikkat çeken Uzm. Psk. Erdem Ocak, evcil hayvanların hayatımızdaki etkilerini anlatıyor.

Patili dostlarımız hayatımıza keyif, mutluluk ve güzellik katıyor. Evcil hayvanları hayatımıza dahil etme oranı gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada gittikçe artıyor. “Özellikle çocukların ve yaşlıların hayvanlarla olan iletişimine baktığımızda, aralarında ne kadar sıkı bağlar olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz” diyen Uzm. Psk. Erdem Ocak, bu iletişim şeklinin, yalnızca bir evcil hayvan edinme ve ona bakım sağlama ile sınırlı kalmadığını; hayvanlarla kurulan ilişkilerin insanlara psikolojik, sosyal ve fizyolojik açılardan birçok katkı sağladığının altını çiziyor.

Evcil hayvanların sorumluluğunu almak kişinin öz değerini artırıyor
Evcil hayvanlarla geliştireceğimiz ilk bağın koşulsuz sevgi ve kabul olduğunu belirten Uzm. Psk. Ocak, “Eleştirilmeden, yargılanmadan, bir tavsiye beklemeden, açıkça tüm duygu ve düşüncelerimizi dışa vurmamıza imkân sağlayan patili dostlarımızla geliştirdiğimiz ilişkiler, hayatımızın temel yapıtaşlarından olan bağlanma ile ilgili bize güvenli, huzurlu bir ortam sağlıyor. Bir canlının sorumluluğunu alma düşüncesiyle onu koruyacak, besleyecek, tüm ihtiyaçlarını giderebilecek yetkinlikle olduğunu gören kişilerin öz değerlerinin artıyor, hayata daha çok dahil oluyorlar” diyor. Yapılan çalışmalar, evcil hayvan besleyen kişilerin daha az stresli ve empati becerilerinin daha gelişmiş olduğunu, evcil hayvanlarının kişinin yalnızlık duygusunu ve buna bağlı depresif düşünceleri azalttığını, hatta bazı hayvanların özellikle dışarı ihtiyaçlarından dolayı kişileri spor yapmaya teşvik ettiğini gösteriyor. Bilim insanlarının hayvanların insanlar üzerindeki olumlu etkilerini sağlık alanında değerlendirmeye başladığını ve Hayvan Destekli Terapi (HDT) programlarının oluşturulduğunu anlatan Uzm. Psk. Ocak, bu programların kronik bir rahatsızlığı olup uzun süre hastane tedavisine ihtiyaç duyan hastaların rehabilitasyon ve tedavilerini kolaylaştırmayı ve tedavi sürecinden optimum sonuçların elde edilmesini amaçladığını söylüyor. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri