"FESTİVALİ ANLAMAK" ve SAHİP ÇIKMAK !

Süleyman Soylu

Samsun'da her yıl ağustos ayında Büyükşehir Belediyesinin ülke şehirleriyle bağlantılı birlikteliğiyle "Uluslararası Halk Dansları Festivali" düzenlenmektedir. Ulvi bir amaca hizmet eden bu Festivale her yıl yaklaşık 15 ülke katılmaktadır. Açılış konuşmasında da belirtildiği gibi amaç, Karadeniz'e komşu olan ülkeler başta olmak üzere, dünya ülkelerini; kültür sanat edebiyat şiir ve gelenekler gibi insani birçok hasletleriyle bir araya getirmek böylece halkların tanışmasını ve dayanışmasını sağlamaktır. 
Bu vesileyle sağlanmış olan halklar arası sevgi ve dayanışma ve onun getirdiği yakınlaşmayla ülkeler arası siyasi, ticari, bilim kalkınma ve karşılıklı ilişkiler yönünde güven tazelemek ve barış içerisinde birlikte böylesi çalışmalara ivme kazandırmanın en büyük amaç olduğu görülmektedir. 
"Uluslararası halk dansları ve kültür festivalinin dünya barışına ve gelişmesine, aynı zamanda halkımıza yapacağı katkıları şimdiden görmek ve anlamak lazım. Samsun ve diğer Karadeniz illerimiz vatandaşları bu kültür dayanışmasının Samsun'a ve yöremize getireceği canlılığı bilmekte ve her yıl festivale yoğun bir katılımla sahip çıkmaktadır. 
Ortadoğuda ve yakınımızdaki Suriye, Mısır, Irak gibi bazı ülkelerdeki karışıklıklar ve akan kan bizlere gösteriyor ki, dünyada insanoğlunun huzura güvene, sevgiye ve halkların vicdani kardeşliğine ihtiyacı var. Ve bunun da; din, dil, ırk ve taraf gözetmeden yapılması, bu vasıflara sahip yöneticilerin olması lazım. 
Dünyadaki çatışmalar, komşularımızda ve müslüman ülkelerdeki çatışmalar ve akan kan haliyle hepimizi üzüyor.

Dolayısıyla hükümetten gelen bir yasaklama genelgeyle, zaten bitmesine iki gün kala finali yapılmadan "kültür elçileri" şık olmayan bir şekilde apar topar bitirilivermesi büyük bir hatayı ortaya koymuştur. Bir tarafta böylesi dostane bir etkinliğin yasaklanmasının akabinde iki gün sonra bir başkasına izin verilmesi düşündürücüdür.

Eğlencenin dibine vurulduğu Fanta gençlik festivali yasaklanmamıştır ki; türbanlı ve türbansız onbinlerce genç ve orta yaş gurubunun "rock dansı" ile gümbür gümbür çalan müzik eşliğinde kendini kaybedercesine eğlenmesi akan kana ve hüzne darbe vurmuştur. Kenan Doğu'lu ve Şebnem Ferah'ın seslendirdiği ve dansçıların rock konseri, yürekleri ve vicdanları yaralamış yasakların da samimiyetini sorgulamıştır. 

Anlaşılan o ki; dünya devi bir şirket olan "CocaCola'ya kimse diş geçirememiştir, soruyorum nerede Cumhuriyet'te yaşadığımız halde "Osmanlı geliyor! dayan Mursi" pankartı açarak misafirlerimizi korkutanlar, nedense orada yoktular.  Yazık !            
 Beğeniyle ve yoğun bir halk katılımıyla izlenen ve başarıyla uygulanmaya çalışılan"Uluslararası halk dansları" festivalinin daha bir çeşitlemeyle 2014 yılı itibariyle daha da katılımlı süreceğine ve amacı doğrultusunda barış ve kardeşliğe daha emin adımlarla ilerleyeceğine ve halkların kardeşliğine attığı adımlarla hedefine ulaşacağına inanıyoruz.
Şuna inanıyoruz ki; hiçbir ülkenin huzursuzluğu bir başka ülkeye huzur getirmez fakat, bir ülkenin huzuru diğerlerine de huzur getirir. 
İnanıyorum ki Karadeniz halkı ve halkları , Karadeniz'i bir barış gölü haline getirecektir.
 Dünya barışına ve insanlığa bu vesileyle örnek olacaktır..! 
 saygılarımla.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.