Filistin’in acı öyküsü sahnede

Devlet Tiyatroları'nın bu sezon sahnelemeye başladığı Bülbül Susturulduğunda, Filistinli yazar ve insan hakları savunucusu Raja Shehadeh'in günlüklerinden oluşuyor.

Oyun, Filistinlilerin yaşadığı savaş gerçeğini bir yazarın günlükleri üzerinden anlatıyor.

Yıl 2002, İsrail ordusu, Filistin'in Batı Şeria bölgesini bir kez daha işgal etmiştir. Ramallah kenti, bombalanmakta, İsrail askerlerinin şiddet uygulamaları altında kıvranmaktadır. Sokağa çıkma yasağı vardır. Filistinli yazar ve insan hakları savunucusu Raja Shehadeh evinde, tek başına mahsur kalmıştır. Bu ağır süreç boyunca, günlük yaşantısını sürdürme savaşı vermekte ve günlük tutmaktadır. Devlet Tiyatroları'nın bu sezon sahnelemeye başladığı Bülbül Susturulduğunda işte bu günlüklerden oluşuyor. Alptekin Serdengeçti'nin tek kişilik performansıyla sahneye konan oyun, savaşın kirli yüzünü bir yazarın günlükleri üzerinden anlatıyor. Oyun, 11 Ocak'a kadar İstanbul Devlet Tiyatrosu Küçük Sahne'de.

HAYATI ÖĞRETİYORUZ

"Biz Filistinliler her sabah dünyanın geri kalanına hayatı öğretmek için uyanıyoruz, bayım!" diyordu Filistinli şair ve aktivist Rafeef Ziadah, 2011 yılında yaptığı bir konuşmada. Bir gazetecinin kendisine yönelttiği "Çocuklarınıza nefret etmeyi öğretmekten vazgeçerseniz her şeyin düzeleceğini düşünmüyor musunuz?" sorusuna karşılık olarak bu şiiri yazmıştı Ziadah. Filistin meselesi çok konuşuluyor ve tartışılıyor. Halbuki Ziadah'ın da dediği gibi iki eşit taraf yok, işgalciler ve işgal edilenler var ve hiçbir demeç ölüleri geri getirmiyor. Bülbül Susturulduğunda, bizi bu ayrıntılarla yüzleştiriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİNEMA VE TİYATRO Haberleri