Akbaşlı, yaptığı açıklamada, bugün ulusal basında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca Yeni Fındık Stratejisi kapsamında fındık dikim alanlarının sökülerek alternatif ürünlerin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik bazı çalışmaların olduğuna dair haberlerin yer aldığını hatırlattı.
ALTERNATİF ÜRÜN YETİŞTİRİCİLİĞİ BAŞARILI OLAMADI
Monokültür fındık tarımının yapıldığı Giresun, Ordu ve Trabzon'da, fındık dikili sahalarının eğimleri, topoğrafyası ve erozyonu önleyici özellikleri dikkate alındığında Doğu Karadeniz için fındığın alternatifsiz ürün olduğunu savunan Akbaşlı, bu nedenle son yıllarda bölgede fındığa alternatif gösterilerek yetiştiriciliği teşvik edilen ürün denemelerinin istenilen düzeyde başarılı olmadığına dikkat çekti.
SULAMA SİSTEMLERİNİN YAPILMASI ŞART
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındığın alternatifinin yine fındık olduğunu dile getiren Akbaşlı, şöyle konuştu: "Coğrafi yapısı ortada olan Doğu Karadeniz yöresine fındıktan başka alternatif ürün aramanın bilimsel bir yanı ya da uygulanabilir bir yanı yoktur. Yoğun tarımın yapıldığı taban arazilerde bu alternatifleri oluşturmak daha akıllıca olacaktır. Ancak bu taban arazilerde de drenaj kanallarının yapılması, sulama sistemlerinin yapılması şarttır."
Bölgede alternatif ürün yerine ek gelir getirici ürünlerin yaygınlaştırılmasına çalışılmasını öneren Akbaşlı, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyanın en kaliteli fındığı Türkiye'de yetiştirilmektedir. Fındık Türkiye'nin ve Karadeniz'in vazgeçilmez bir ürünü. AB, ABD, Gürcistan ve Azerbaycan'da üretilen fındıkların Türk fındığına hiçbir zaman alternatif olmadığını, kalitesi, aroması ve diğer avantajları ile Türk fındığı, dünya fındığının olmasa olmazıdır."
FINDIK TARIMINA MUTLAKA AYRICALIK TANINMALI
Türkiye'de ısrarla uygulamaya geçirilmek istenen fındık sahalarının daraltılması düşüncesinin yanlış bir düşünce olduğunu belirten Akbaşlı, şunları söyledi: "Bunun yerine bu günden itibaren kontrollü dikimin uygulanması gerekir. Hatta bir dönüm bile dikilmesine müsaade edilmeyecek bir şekilde önlem alınmalıdır."
Akbaşlı, Doğu Karadeniz'de, fındığın göçü ve erozyonu önlediğini işaret ederek, Türkiye'de fındığın öz yurdu olan Giresun, Ordu ve Trabzon'da fındık tarımına mutlaka ayrıcalık tanınması gerektiğini sözlerine ekledi.