Hospital Park Grup Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, her gün 40-45 gram tüketilen fındığın vücuda bir çok faydası olduğunu söyledi.
Türkiye'de üretilen fındıkların %80'i Karadeniz Bölgesi'nden sağlandığına dikkat çeken Hospital Park Grup Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Türkiye, Dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını karşılar. Genel kimyasal bileşimi (g/100g), Nem 4.6, Yağ 62.7, Karbonhidrat 11.6,Protein 16.2, Selüloz 2.7, Kül 2.2 Ayrıca diyabetik lif, fitosterol ve antioksidant bileşikler içerir.
Vitaminler; B1 Vitamini, B6Vitamin, B2 Vitamini, E Vitamini, Niasin. Mineraller: Demir Potasyum Bakır Kalsiyum Sodyum Manganez Çinko Magnezyum içerir. Sağlık üzerine etkileri ise; linoleik asit vücut tarafından yapılanmakta vücudumuz bu maddeyi dışarıdan yani gıdalarla almaktadır. Organizmanın büyümesi ve sağlıklı gelişmesi için son derece gerekli olan bu asit fındık yağında bol miktarda bulunmaktadır. Dolayısıyla fındık yağı oleik asit ve linoleik asit gibi 2 önemli yağ asidini bileşimde bulunduran ender besinlerden bir besindir. Kardiyovasküler Sistem Üzerine Etkisi İçerdikleri tekli doymamış yağ asitleri, çözünebilir posa, arginin nedeniyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu görülmüştür. Fındık yağındaki yağ asitleri bileşimini % 83 Oleik Asit oluşturmaktadır. Son yıllardaki TÜBİTAK Yıldız Teknik Üniversitesi ve 19 Mayıs Üniversitesinde ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nca yapılan Bilimsel araştırmalar da; oleik asidin kanda kolesterolün yükselmesini önlediğini, kolesterolü %26.2 oranında düşürdüğünü, kan şekerini düzenlediğini, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu ve kalp hastalıklarından koruyucu olduğu görülmüştür." dedi.
Çocuklar mutlaka yemeli
Fındığın genel etkileri hakkında bilgi veren Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Fındık ve fındık yağının kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli olan kalsiyum kan yapımında görev alan demir büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için en iyi kaynaklarında birisidir. Sinirlerin uyarımı ve kaş dokusunun çalışması için gerekli olan potasyumda zengindir. Fındığın içinde bulunan bitki sterolü hem kolestrolü düşürücü etkisi varken hemde prostat septomlarını azaltıcı etki gösterir. İçerdikleri linoleik asit, oleik asit vb yüksek antioksidan aktivitiye sahip olup, lipit oksidasyonunu engelleme ve plazma lipit düzeyini düşürme özelliğine sahiptirler. Kan yapımı ve ruhsal sağlık için gerekli olan B2 ve B6 vitaminleri, gelişme çağında okul çocuklarının beslenmesinde büyük önem taşımaktadır. Bu yönüyle okullarımızdaki günlük beslenme programlarında, fındığa yer verilmesi çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri açısından pratik ve ekonomik çözüm olarak düşünülmektedir. Ayrıca kavrulmuş fındık yerine normal kırdığımız halde fındığın yenilmesi önerilmektedir.
Günde ne kadar fındık yenmelidir?
Hospital Park Grup Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz son olarak, "ABD Besin ve İlaç Yönetimi (FDA) her gün 40-45 gram fındık tüketilmesi önerilir Fındığın değerinin belirtilmesinde bu açıklama çok önemlidir. Fındığın yağ içeriği ve enerji değeri yüksek olduğundan, günlük beslenmede, belirli miktarlarda fındığın, yağlı ve şekerli besinler azaltılarak eklenmesi gerekir. Fındık, gereksinimimiz olan 50 besin öğesinden A, C ve B12 vitaminleri dışındaki bütün besin öğelerini içeren bir besindir. Günde 1 avuç fındık yenildiğinde, vücuda alınacak besin öğeleri ve bu besin öğelerinin gereksinimleri karşılamıştır." diyerek sözlerine son verdi.