Fındık bahçesinden tarih çıktı

Samsun'un Salıpazarı ilçesinde fındık bahçesinde yosunlarla kaplanmış kayaların üzerinde Oğuz boylarından Peçenekler ile Kıpçakların kullandığı runik (Göktürk yazıtlarında kullanılan yazı türü) Türkçe ve tamgalara (damga) rastlandı

Samsun Arkeoloji Müzesi Araştırmacısı Emine Yılmaz başkanlığında Yeşilköy'e bağlı Kayadibi Mahallesi'nde bir vatandaşa ait fındık bahçesinde 6 ay önce kaya mezarların bulunmasının ardından bahçede çalışmalara yoğunluk verildi. Bahçede yapılan kazı ve araştırmalarda ise son olarak yosunlarla kaplanmış kayaların üzerinde Oğuz boylarından Peçenekler ve Kıpçakların kullandığı runik Türkçe ve tamgalar bulundu.


Tespit edilen runik yazı ve tamgalarla Türklerin 1071'den önce de Anadolu'da varlığının ispatlandığına dikkati çeken Yılmaz, ''Türklerin zaten Anadolu'ya 1071'den önce geldiklerini, Türk boyu olan İskitler'le kanıtlamış durumdayız. Daha sonra gelen Kıpçaklar ve Peçenekler gibi Türk boylarının da Anadolu'ya 1071 öncesinde yerleşerek runik Türkçe ve tamgaları kullandıklarını bu bulgularla tespit etmiş olduk'' diye konuştu. Yılmaz, kayaların üzerinde çeşitli hayvan tasvirleri olduğunu sözlerine ekledi.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR SANAT Haberleri