Mart ayının sonunda yaşanan don olayı öncesinde 6,35 liradan alıcı bulan fındık, 6 ayda rekor seviyeye çıkarak 14 liraya ulaştı.
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, mart ayının sonlarında özellikle Doğu Karadeniz'i etkileyen don olayının ardından, o gün 6 lira olan fındık fiyatının gün geçtikçe tırmandığını söyledi. Bunun gayet normal karşılandığını aktaran Başaran, "Arz-talep dengesi olan üründe, üretim az, talep çok olursa fiyat artışı da normal görülmeli. Tabii ki bu fiyat artış hızı da bu ürünün piyasalardaki ekonomik değeri ve üretici ülkelerin yapısına bağlı değişiyor. Belki bugün buğdayda bu şekilde yükseliş görülmeyebilir fakat fındığın pazarı Türkiye. Dünyada bu üründe yüzde 75'lik pazara sahip ülke için az olan üretimin fiyatının giderek pahalanması kaçınılmaz. Türkiye, bu pazara sahipken fiyatın böyle seyri gayet normal" diye konuştu.
DOĞRU TAHMİN DENSEYLİ BU KADAR ARTMAYABİLİRDİ
Bundan sonraki sürecin nasıl olacağını tahmin edemediklerini vurgulayan Başaran, "Ziraat odaları olarak sezon başında fındık rekoltesini 371 bin ton olarak açıklamıştık fakat farklı bir kesim de farklı görüş açıkladı. Bakanlık, farklı rekolte tahmini yaptı. Rakamları ne kadar doğru tahmin ettiğimizi bu hızlı yükselişle gördük. O günkü fikrimize katılmayarak farklı duruş gösteren özellikle ihracatçı grubu, o gün bizimle beraber olup 'evet, bu doğru tahmindir' diyerek yanımızda dursaydı, bu hız bu kadar olmayabilirdi" ifadesini kullandı.
FİYATI SERBEST PİYASA BELİRLİYOR
Başaran, normal fiyatın 10 lira olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: "Fındığın gerçekten üreticileri tatmin edecek, onlara yaşam hakkı sağlayacak fiyatı 10 liradır. Şunda olduğu gibi 10 liranın üzerindeki fiyat ise ürün azlığından. Bu fiyatı da 2009'dan bu yana kimse belirlemiyor, serbest piyasa belirliyor. Bu kadar hızlı artışı sadece biz değil, kimse beklemiyordu. Dışarıdan gelen yoğun talep neticesinde fiyatlar arttı. Daha da artacağını düşünmekle beraber düşeceğini düşünmüyorum." TRT HABER