Karadeniz Bölgesi'nde 'Fındık Yağı Kullanımı' konusunda yürütülen bir araştırmanın sonucuna göre, bölgede halk fındık yağını sağlık açısından faydalı bulmadığı gerekçesiyle az tüketiyor. Bu bilginin halk arasında yanlış temellere dayandığını belirten yetkililer, Karadeniz Bölgesi'nde üretilen yemeklik yağlarının başında gelen fındık yağının az tanındığını söyledi.
FINDIK YAĞI AĞIR DEĞİL!
Gelişmiş ülkelerde yeryüzünün en sağılıklı ve en lezzetli yağı olan fındık yağı hakkında kamuoyunda yanlış bilgiler yer alırken, bu yanlış bilgilerin başında ''fındık yağının ağır bir yağ olduğu'' algısı ilk sırada geliyor. Oysa araştırmalara göre fındık yağı, 0,898-0,915 birim yoğunluk oranıyla bütün yağlardan daha hafif ve yağların hafiflik oranları daha çok renklerinden anlaşılıyor. Gerçek rafine fındık yağı bütün yağlardan daha açık renkli.
DİĞER BİR YANLIŞ BİLGİ İSE
KOLAY YANDIĞI
Bunun yanında diğer bir yanlış algılama ''fındık yağının kolay yandığı, tadının bozulduğu ve koku yaptığı''. Araştırmaların sonucuna göre bu kanı da yanlış. Çünkü fındık yağı yüksek oleik asit içeriği sayesinde 240 dereceye kadar varan yanma ısısıyla ısıya en dayanıklı yağ olduğu için yüksek ısılara kadar yanmıyor, kansorejen etki oluşturmuyor, lezzetini kaybetmediği gibi koku da yapmıyor.
FINDIK YAĞI HAKKINDA
BİLİNEN YANLIŞLAR
Yine araştırmalar sonucunda fındık yağı hakkında bilinen diğer yanlış düşünce ve inanışlar ise şöyle sıralanıyor; ''Fındık yağının yemeklere ve kızartmalara uygun olmadığı, sadece salatalarda kullanıldığı yanılgısı, fındık yağının alerji yaptığı yanılgısı, fındık yağının çürük, kötü ve sağılıksız fındıklardan yapıldığı yanılgısı, fındık yağının pahalı olduğu yanılgısı ve dünyanın en çok tercih edilen lider yağı markası Çotanak'ın sadece fındık yağı ürettiği yanılgısıdır.''