Raporda, İspanya ve Fransa'da fındık yetiştiriciliği hakkında çok önemli bilgiler elde edildiği ve Türkiye'nin fındık üretiminde bugünkü durumu ortaya konuldu. Raporda ayrıca, Türkiye'nin stratejik ürünlerinin başında gelen fındık hakkında bu ülkelerle karşılıklı müzakereler sonucu, birçok yeni bilginin
edinildiği belirtildi.
Yaptıkların incelemelerde büyük kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Karadeniz, projeye Türkiye'de fındık konusunda uzman olan ziraat fakültesi öğretim üyelerinin yanında, ekonomist, Karadeniz Bölgesi'nin çeşitli il ve ilçelerinden ziraat odaları başkanları, fındık üreticileri, il tarım müdürlüğü çalışanları gibi 15 kişilik geniş katılım sağlandığını hatırlattı.
Prof. Dr. Karadeniz, "Fındık üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılar, dünya fındık yetiştiriciliğinin genel talepleri, ülkemiz fındık tarımına bakışları gibi teknik ve kültürel anlamda birçok konuyu ziyaretlerimiz boyunca tartıştık. Bu ülkelerde gençleştirme ve yenileme çalışmalarının yapıldığı ocak sistemi terk edilerek, yeni dikim sistemlerinin uygulanmaya başladığını gördük. Bunun sonucunda birim alandan elde edilen ürün miktarını artırmışlar. Ayrıca İspanya'da dikim yılını takip eden 3-4 yıl boyunca şekil budamasına devam edilerek, kuvvetli bir taç oluşumu sağlamak amacıyla budamaya ayrı önem vermişler" dedi.