Fındık bugün (11.05.2015) ise Çarşamba Ticaret Borsası işlem tabelasında tarihinde ilk kez kilogram başına Brüt,20,00 TL fiyatı gördü.
2014-2015 sezonu başında serbest piyasada 10 liradan alıcı bulan kabuklu fındığın kilogramı önce 13 liraya sonra 14 liraya kadar yükseldi. 2015 yılının son 2 ayında kabuklu fındığın kilogram fiyatı 13,80 TL civarında seyrediyordu. 2015 Ocak ayının son işlem gününde ise fındık, Çarşamba Ticaret Borsa’sı tabelasın da kilogram başına brüt 18.00 TL’yi gördü. Fındığın kilosu 2015 Ocak ayından Mayıs ayına kadar 16,00 TL ile 18,00 TL arasında değişti. Fındık bugün ise Çarşamba Ticaret Borsası işlem tabelasında tarihinde ilk kez kilogram başına Brüt 20,00 TL’yi gördü. Elinde fındık olan üreticinin de yüzü güldü.
YILMAZ FINDIK FİYATINDAKİ ARTIŞIN NEDENİNİ AÇIKLADI
Fındıktaki rekor fiyat artışını değerlendiren Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, dünya üretiminin yüzde 75’ni üreten Türkiye’de 2014 yılının ilkbaharında yaşanan don olayının fındık fiyatlarının rekor düzeye ulaşmasını sağladığını hatırlattı. Bu fiyat artışındaki en büyük etkenin dünyanın en büyük çikolata firmalarının ürettiği markalı ürünler için ihtiyacı olan fındığı bu sene için tedarik edememe korkusu olduğunun da altını çizen Yılmaz: ”Markalı ürünler üreten büyük çikolata sanayileri ürünlerinde kullanmak zorunda oldukları fındığı rekolte düşüşünden dolayı tedarik edemeyecekleri ve üretimlerinde sıkıntı yaşayacak korkusu sebebiyle tabiri caizse ‘ne bulursa almak zorunda’ kaldıkları için fiyatlar rekor düzeye ulaşmıştır ” dedi.
“Eylül-2015 yılı Rekoltesinindüşük çıkması durumunda, fiyatlar üstünde büyük baskı oluşturabilir” diyen Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Kazım Yılmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü: ”2015 yılının Mart-Nisan aylarında yaşanan havalardaki soğuma ve bazı bölgelerde görünen don olayları fındık üretimini olumsuz etkilemiş, 2015-Eylül ayında gerçekleşmesi beklenen rekoltenin 550 Bin Ton civarında belki de altında gerçekleşme ihtimalinin olabileceği şeklinde fındık camiasında bir kanının oluştuğunu ifade etmiştir.
2015 yılındaki Fındık rekoltesinin ve fiyatlarının da değerlendirilmesinde ; nasıl ihtiyaçtan fazla olduğu senelerde fiyatların keskin düşüşleri, ekonominin arz/talep dengesi kuralına bağlanıyorsa, bu seneki gibi düşük rekoltenin gerçekleştiği senelerde de fiyatlardaki bu artışın kesinlikle arz ve talep dengesinin bir sonucu olarak görülmelidir. Bugünkü konjonktüre bakıldığında piyasa koşulları göz önüne alınarak 2015 yılı ürününden 2016 sezonuna stok devri olmayacağı düşünülürse, fındık fiyatlarının da yüksek seyrini devam ettirme olasılığı öngörülebilir . Türkiye’deki fındık üretimi 700 bin ton olarak gerçekleşmesi durumunda bile, tüm fındığımızı satma olanağına sahibiz , Fiyatlardaki dalgalanmaların kişilerle ve firmalarla ilgisi yoktur. Fındık artık serbest piyasa koşullarında arz/talep dengesin de değerini bulmaktadır”. Şeklinde ifadelere yer vermiştir.
Ahmet Naci KILAVUZ
Çarşamba Ticaret Borsası
Basın Danışmanı