Canik, son on yıldır açılış ve temel atma törenlerine çokça sahne olmuş bir ilçedir. Samsun'da ve bölgede adını sıkça duyduğunuz bir şehirdir. Yılların ihmali, son yıllarda giderilmeye çalışılmaktadır.
Hani köydeki evimizin bir arka bahçesi vardır ya Canik de işte eskiden öyleydi. Kimse pek adam yerine koymaz, pek itibar görmezdi. Adına da bölgedeki kapalı cezaevinden dolayı cezaevi mahallesi denilirdi. Şimdilerde bağımsız ilçe olan ve Canik adını alan yerleşim yeri, eskiden Samsun vilayetine bağlı birkaç mahalleden ibaretti. Cezaevi mahallesine eskiden gelin giden kızlar için, 'Köye gelin gitti' sözü söylenirmiş. Şimdilerde o gelinler, sosyal medyadan şunu söylüyorlar. 'Gelsinler de görsünler köyü'
Çok değerli arkadaşlarım, Samsun son yıllarda çok farklı bir değişimi beraberinde yaşıyor. Eskiden Samsun denilen bölge, şimdiki İlkadım ilçesi ile Canik'teki Belediye Evleri Mahallesi ve Cezaevi Mahallesi'nden oluşmakta idi. Şimdi, yok öyle bir şey. Her şeyin değiştiği gibi Samsun algısı da değişti. Samsun şehrinden 3 ayrı ilçe doğdu. İşte Atakum, İlkadım ve Canik.
Samsun şehir merkezine yakınlığı, çevre ilçelere yakınlığı, bâkir alanları, coğrafyası ve insanlarının doğallığı ile Canik, Karadeniz'de bir cazibe merkezi. Bütün bu sebeplerden dolayı bizler, Canik'teki değişimi yakalamakta ve sizlere aktarmakta inanın başımız dönüyor. Her geçen gün yeni bir hizmet ve bina halkın hizmetine sunuluyor. Cumartesi günü de işte onlardan birini yaşadık.
Mehmet Akif Ersoy Eğitim Kampüsü ve Galip Öztürk Anadolu İmam Hatip Lisesi binasının temel atma töreni vardı. 38 bin metre kare alan üzerinde, 80 derslikli, 8 labaratuar, etüt odaları, 370 öğrenci kapasiteli yurt binası, 750 kişilik konferans salonu, bölge kütüphanesi, sanal kütüphane, kapalı spor salonu, 8 derslikli anaokulu, bitişik parselde ibâdethane (câmii) ile birlikte bir külliye özelliği arz eden bir dev müessese yeni adı ile kampüs.
Gelelim okulun yerine, okul Samsun'un Canik ilçesinde Belediye Evlerinden Yeni Otogara giden çevre yolunun ortasında ve 500 metre güneyinde kalıyor. Dereler Köyü veya Atatürk Mahallesi olarak bilinen bölgede yükselen bir eğitim yuvasından söz ediyoruz.
Okulun ismine gelince Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'mızı yazan şair. Galip Öztürk ise Samsunlu iş adamı ve hayır sever olarak karşımıza çıkıyor. Hatta Galip Öztürk'ün okula yüklü miktarda bağış yaptığını da söylemeden geçemeyeceğim. Çocukluğunda Çarşamba İmam Hatip Lisesi'nde öğrenci olan Galip Öztürk, sonraları okulu bitiremeden çalışma hayatına atılmak durumunda kalmış. 100 adet hayır kurumu yaptırmayı hedefleyen hayırsever iş adamı, şimdilerde bunun üçte birine ulaşmış.
Peki, temel atma törenine kimler katıldı? derseniz onu da hemen aktarayım. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hukuk Profesörü Mustafa Şentop, Metro Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Öztürk, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, Samsun İl Müftüsü Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, Canik Kaymakamı Abdullah Kalkan, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Canik Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Göz, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, Canik Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, Milli Güreşçi Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet Donbay ve Samsun halkı temel atma töreninde hazır bulundular. Eğitim kurumumuzun Samsunumuza hayırlı olmasını diliyorum.