Gaz çıkartmada dikkat edilecek hususlar

Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Halide Genç, bebeklerde görülen ve karında oluşan gaz sancıları hakkında ebeveynlere bilgi verdi

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Halide Genç, bebeklerde görülen ve karında oluşan gaz sancıları (kolik) hakkında açıklamada bulundu. Ani gaz sancılarının çoğu bebekte görüldüğüne dikkat çeken Genç, ebeveynlere yönelik bilgi verdi. Genç, "Bebeğe bu zor durumunda yardım etmek için öncelikle pozisyon almasını sağlamak gerekir. Beslenme sonrası bağırsakta oluşan gaz birikintisinden dolayı meydana gelen durumda bebeği omzunuza alarak karın kaslarını desteklemek lazımdır" diye konuştu.

GECE NÖBETİNE DİKKAT

Bebeklerde görünen gaz sancısı nöbetlerinin ilk 3 aya kadar normal olduğunu savunan Uzm. Dr. Genç, "Gaz sancısı tüm bebeklerde görünür. Özellikle akşamları 18.00 ila 24.00 saatleri arasında adına 'kolik' dediğimiz ani şiddetli ve bebeğin hiçbir şekilde susturulamadığı gaz sancısı ağlama nöbeti olur. Bu nöbetler gündüz olan gaz sancılarından daha farklıdır ve çözümü yoktur" açıklamasında bulundu.

BEBEĞİ SAKİNLEŞTİRMEK GEREKİR

Kolik sürecinin bebeğin büyüme dönemiyle kendiliğinden geçecek bir süreç olduğunu dile getiren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Genç, "Bu dönemde bebeği sadece sakinleştirmek gerekiyor. Eğer bu sancı nöbeti uzun sürüyorsa, anlayın ki ebeveyn bebeği sakinleştiremediği için uzun sürüyordur. Aniden oluşur ve 5-10 saniye kadar sürer veya birkaç dakikaya kadar uzayabilir. Ama daha fazla uzuyorsa bilinmelidir ki, ebeveyn endişe duyduğu için bu süreç uzuyordur" şeklinde konuştu.

KARIN KASLARINI DESTEKLEMEK GEREKİR

Genç, son olarak bebeğin gaz sancısı sürecinde oluşan ağlama nöbetlerinde yapılması gerekenler hakkında kısaca önerilerde bulundu. Genç, "Gaz sancısı, beslenme sonrasında bağırsaktaki bakterilerin oluşturduğu gaz birikintilerinin meydana getirdiği bir rahatsızlıktır. Bebek, bu süreci atlatmak için, ya geğirme şeklinde üstten ya da yellenme şekilde alttan gazını çıkartır. Bebeğe bu zor durumunda yardım etmek için pozisyon almasını sağlamak gerekir. Bebeğin karın kasları yumuşak olduğu için, karın kaslarını desteklemek lazımdır. Bunu sağlamak için ise ya dizinizin üzerine bebeğin karnını denkleştireceksiniz, ya bebeği omzunuza denk getireceksiniz, ya da bebeğe yüzükoyun pozisyon verip sakinleştireceksiniz" dedi.

Ercan ÜSLÜ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri