“Gebe iki kişilik yemeli” yaklaşımı yanlış

Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Eker, gebelik süresince çok yemenin


değil sağlıklı ve düzenli yemenin önemli olduğunu belirterek, “Sağlıklı nesiller, sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci geçirmekle yetiştirilir” diye konuştu.

ÇOK YEMEK DEĞİL SAĞLIKLI YEMEK ÖNEMLİ

Gebelikte yetersiz beslenme kadar gebelik öncesi ve gebelik süresince alınan fazla kiloların da bebek ve anne sağlığı açısından tehlike yarattığını söyleyen Eker, “Çevremizden sıkça duyduğumuz “Gebe kadın iki kişilik yemeli” gibi yanlış bir yaklaşım vardır. Gebelik süresince aşırı kilo alımı sezaryen, yüksek kan basıncı, gebelik diyabeti, idrar yolları enfeksiyonu gibi anne ve bebek için riskli durumlara neden olabilir. Sağlıklı ve kaliteli bir gebelik dönemi geçirmek, gebeliğe özgü komplikasyonları yaşamamak ya da daha az yaşamak, bebeğin potansiyeli olan kiloya ulaşmasını ve dünyaya yeterli besin depolarını oluşturmuş olarak gelmesini sağlamak, rahat bir lohusalık dönemi geçirmek, lohusalıkta bebeğe verilecek sütün kaliteli olmasını sağlamak için gebelik öncesinden gelen beslenme alışkanlıklarını gebelikte tekrar gözden geçirmek önemlidir” dedi.

GEBELİKTE 5 BESİN GURUNU ÖNEMLİ

Gebelik dönemindeki beslenme konusunda bilgiler de veren Eker, özellikle 5 besin grubunun önemine değindi.
1. Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, peynir, kurubaklagil grubu: Bu grup yiyecekler protein bakımından zengindir. Beyin, kas, dişlerin ve kemiklerin gelişimini, kan yapımını ve büyümeyi sağlar.
2. Süt - yoğurt grubu: Bu besin grubu kalsiyum, protein, A vitamini ve bazı B vitaminlerinden zengindir. Büyüme ve gelişme için, özellikle de kemik ve diş gelişimi için gereklidir.
3. Sebze ve meyve grubu: Taze sebze ve meyvelerin vitamin içerikleri yüksektir. Posa içeriği de yüksek olduğundan gebelikte sık görülen kabızlığın da giderilmesine yardımcı olurlar.
4. Tahıl grubu: Bu grup besinler karbonhidratlardan zengindirler ve vücuda enerji sağlamaktadırlar. Büyüme ve gelişmeye yardımcı olurlar.
5. Yağ ve şeker grubu: Bu grup besinler vücuda enerji sağlamaktadırlar. Bu gruptaki besinlerden tereyağı A vitamininden, bitkisel sıvı yağlar da E vitamininden zengindir. Tatlılardan da pekmez, kalsiyum ve demir kaynağıdır. Ancak bu grup besinler dikkatli tüketilmelidir, zira kontrolsüz kilo artışına sebep olabilmektedir.

Kişiye özgü beslenme programları ile daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirileceğini söyleyen diyetisyen Ezgi Eker, bebeğin sağlığı açısından bu besin öğelerinin düzenli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri