Gebelikte kilo artışı, kan hacminin artması, solunum sayısının ve kalp hızının artması ile azalan akciğer kapasitesi yüzünden nefes alıp vermek bile daha zor hale geliyor. Buna havadaki ısı ve nem artışını da eklenince alınması gereken önlemler daha da artıyor. Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Enver Kurt anne adaylarına tatilde, yolculukta ve beslenmede dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.
Güneşin dik olduğu saatler gölgede ve dinlenerek geçirilmeli.
Havuz kenarında kayıp düşmemeye dikkat edilmeli.
Güneş koruyucu kremler mutlaka kullanılmalı
Islak mayoyla uzun saatler geçirilmemeli, kuru mayo ile dinlenilmeli.
Fiziksel kapasitenin elverdiği ölçülerde güneş ve denizin olumlu etkilerinden sonuna kadar yararlanılmalı.
Yaz mevsimi ve gebelik nedeniyle artan metabolizma hızı nedeniyle aşırı terleme ve artan solunum-dolaşım faaliyetleri en dikkat çekenlerdir. Bu nedenlerle öncelikle sıvı ve elektrolit kaybı gözönüne alınarak mutlaka yeterince sıvı alınmalı
Elektrolit kayıplarını yerine koymak için maden suyu ya da sporcu içecekleri kullanılmalı, en azından tuzlu ayran bu konuda başvurulabilecek en basit önlem olabilir.
Beslenmeye dikkat yine yaz aylarını rahat geçirmek için çok önemlidir. Sindirimi zor besinler (kızartmalar..) ve büyük porsiyonlardan kaçınılmalıdır. 4-5 öğüne yaymak ve daha uzun süre tokluk hissi veren besinlerden küçük porsiyonlar tercih edilmelidir.
Her gün 1 adet iyi pişmiş bir yumurta protein kaynağı olarak mükemmel olabilir.
En az 1 öğün bir hayvansal protein (et-tavuk-balık) ızgara olarak tercih edilebilir. Yanında tam buğday ekmekleri ve salata önerilebilir. Arada meyve porsiyonları önerilebilir.
Sıcak yaz günlerinde gebeliğin rahat geçmesi için öncelikle ölçülü olarak aktiviteyi korumak, ilerlemiş gebelik ise bacak şişmeleri vs. için yine aktivite ve gerekirse elastik bandaj, yüksekte tutmak çözüm olabilir.
Kilo artışına dikkat edilmeli, kontrollü olmalıdır.
Rahat, pamuklu giysiler ve iç çamaşırları kullanmak da önemlidir.