Gebelik Döneminde Kadın Vücudunun Mucizevi Adaptasyonu

Doğanın en mucizevi hallerinden biri olan gebelik dönemi, kadın bedeninin geçirdiği en büyük değişiklikleri kapsamaktadır.

 

Doğanın en mucizevi hallerinden biri olan gebelik dönemi, kadın bedeninin geçirdiği en büyük değişiklikleri kapsamaktadır. Kendini doğuma hazırlayan ve bebeğin taleplerini karşılamaya odaklayan bedende kemikten damara, kalpten akciğere birçok düzenlemesi olur. Adeta beden kendini baştan yapılandırır…

Gebelik döneminde değişim bu sebeplerle oldukça normaldir. Bu süreçte yaşanılan tüm zorlukları doğuma öncesi kadın bedeninin adaptasyonu ve bebekle birlikte aynı bedeni kullanmaktan kaynaklanır.

Gebelik döneminde bedeninin adım adım yaşadığı değişikliklere bu yazıdan ulaşabilirsiniz

Hamileliğin 1. Ayı

Bu ayda hamilelik belirtileri oldukça düşüktür. Reglin kesilmesi, göğüslerin şişkinliği ve hormonların değişmeye başlamasından ibarettir.

Döllenen yumurtayı çevreleyerek koruma altına alan HGG hormonun artar

3. Ayın sonunda normal seviyenin 30-50 kat aralığına çıkacak olan Östrojen hormonu bu ayda yeni yeni artmaya başlar.

Yumurtanın yerinde kalması ve kasılmalardan etkilenerek zarar görmemesi için vajinal kasları gevşeten Progesteron hormonu da bu ay içerisinde yükselir

Hamileliğin 2. Ayı

2. ayda hamileliğin etkileri 1 aya göre daha güçlü olsa da yine aynı şekildedir. Aynı hormonlar yükselmeye devam eder. Fakat ulaşılan seviyeler annede daha çok semptoma sebep olur. Mide bulantısı, aşerme, göğüslerin şişliğinin yanı sıra varisler görülmeye başlanabilir. Yorgun hissedilmesi oldukça normaldir. Unutmayın enerji bebeğin koruyup kollayan hormonları üretmek için harcanıyor.

Bu dönemde henüz cenin olan bebek yüz ve vücut uzuvları oluşmaya başlar.

Hamileliğin 3. Ayı

3 ayda bir greyfurt büyüklüğüne gelen bebek annenin karnını hafifçe belirginleştirmeye başlar. 3 ayda ilk iki ayda yükselen HGG, östrojen ve progesteron hormonu artmaya devam eder.Bununla birlikte 3. Ay anne için daha rahat bir aydır. Artan yağ oranı cildin parlamasını sağlar, kimi annelerde koyulaşmalar da görülür. Kan akışı bebeğe yetişmek için hızlanmaya başlar bu da annenin daha enerjik bir ay geçirmesine sebep olur.

Annenin vitamin değerleri düşükse baş dönmesi ve unutkanlık görülebilir.

Koltuk altı, rahim çevresi, göğüs ucu çevresi bu dönemde yavaş yavaş koyulaşır.

Hamileliğin 4. Ayı

İlk üç ayı sonlandıran anne mide bulantılarından ve varsa küçük kanamalardan kurtulur. Annenin tüm bedeni ve hormonları hamileliğe adapte olmuştur ve ikinci 3 ayında bebeğin taleplerini karşılamaya hazırdır. Bu dönem anne bebek bağının tamamen kurulduğu dönemdir.  Hormonlar yerli yerine oturur ve fiziksel uyum sürecine geçilir. Hamilelikte beden değişimi önceki aylara göre belirgin bir şekilde hissedilir.

Büyüyen bebek anne karnını iyice belirginleştirir ve akciğer kapasitesinin artması için kaburgaların öne çıkmasını sağlar. Kan basıncı düşer; akciğerlere giden kan %40 böbreklere giden kan ise %35 artış gösterir. Rahme yani bebeğe giden kan ise %250 oranında artar.

Bu dönemde varisin artması da oldukça önemlidir. Üst bedende kan seviyelerinin artması ve kan basıncının düşmesi rahmin altında kalan bölgelerde kanın gölleşmesine-durağanlaşmasına sebep olur ve varis ortaya çıkar. Varislerin önlenmesi için annenin erkenden egzersiz yapmaya başlaması gerekir.

Bebeğin büyümesi aynı zamanda duruş değişikliklerine de sebep olur. Bu ayda pek fazla olmasa da annenin bedeni ileriki aylarda onun da üstesinden gelecektir.

Hamileliğin 5. Ayı

Biraz sancılı bir aydır ama müjdelidir. Bebeğin ilk tekmeleri bu ayda belirgin bir şekilde hissedilebilir. Sık olmasa da ara ara bebeğiniz size kendinizi hissettirecektir.

Sancıların sebebi ise elbette bebeğin gitgide büyümesi ve anne bedenindeki hisse payını artırmasıdır. Büyüyor ve rahimleri baskılıyor, bu rahimde kasılmalara ve ağrılara sebep olabilir. Akciğer kapasiteniz de bu ayda büyüyecektir. Çünkü artık birlikte nefes alıyorsunuz.

Bel ağrıları bu ay ile artmaya başlayabilir. Bebek büyüdükçe bedenin ağırlık merkezi değişir. Bel yavaş yavaş kavislenmeye ve ağırlık merkezine göre dengelenmeye başlar. Faka hormonlar yanınızda. Daha önce artan hormon seviyeleri bunların olacağını biliyordu ve ağrıları daha az hissetmeniz için seferber olmuşlardı. Hamile olmayan bir kadın bedeni böyle bir değişiklikte çok daha fazla sancı çekerdi.

Hamileliğin 6. Ayı

Bu ay kan akışınızın fazlasıyla yavaşlar ve annenin cinsel isteği büyük oranda azalır. Hepsi bebeği korumak ve iyi bir doğum geçirmek içindir. Organlarınızın büyük bir kısmı minimum düzeyde enerji kullanmaya çalışır, enerjinin büyük bir kısmı bebeğin büyümesine katkı sağlamak için kullanılır. Kan akışının, sindirimin ve boşaltımın yavaşladığını hissedersiniz. Yorgun hissedebilirsiniz çünkü bedeniniz ürettiği enerjiyi kendisi en az seviyede kullanıyor.

Bu ayda idrar akıntınızın yavaşlaması ve cinsel isteksizliğin artması normaldir. Vajina artık kendini daha çok koruyor.

Bel kavisiniz belirginleşmeye başlayabilir. Kramp ve uykusuzluk semptomlarını egzersiz ve sağlıklı beslenme ile azaltabilirsiniz.

Hamileliğin 7. Ayı

2.trimester dönemi bitiren kadın bedeni 7. Ay itibariyle kendini doğuma hazırlamaya başlayacaktır. Karnınız bir futbol topu büyüklüğüne ulaşacak, bu sebeple sırt ağrıları, bel ağrısı ve nefes darlığı bu ay daha da artacaktır. Rahim içerisinde kendine daha az yer bulan bebeğin hareketleri de azalır. Sık sık idrara çıkılmasının sebebi bebeğinizin büyümesiyle oluşan baskıdır. Braxton Hicks denilen vajinal kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu da doğuma hazırlanmanın bir parçasıdır.

Fakat kasılmaların sık sık tekrarlanması halinde doktora gitmeniz gerekmektedir.

Hamileliğin 8. Ayı

Bu ayda rahim doğuma az kaldığının sizin gibi farkındadır. Bu yüzden hacmini genişletir. Solunum, sindirim ve boşaltım sistemindeki yüklenmenin sebebi de budur. Gebelikte nefes egzersizi yapmanız ve egzersiz yapmanız bilhassa bu ayları kolaylaştıracaktır.

Bu ay da hamileliğin müjdeli aylarındandır. Göğsünüzdeki akıntılar sütün habercisidir.  

Hamileliğin 9. Ayı

Bu ay doğuma tamamen hazır olduğunuz aydır. Rahim yeterli oranda büyümüştü ve büyümeye devam eder. Oksitosin hormonunun artışıyla süt bezleriniz genişler.

9 ayınızda yalancı doğum sancıları baş rolü üstlenir. Sık sık kasılabilirsiniz ve kasılmalar yaklaşık 50 saniye boyunca devam eder. Bunun sebebi rahmin doğuma ön hazırlık yapması ve kapasitesini büyütme çabasıdır. Bu ay sık sık doktorunuzu ziyaret etmeniz ve bebeğin gelişine hazırlıklı olmanız gerekir.

Hafta hafta hamilelik takibi için https://hayatikesfet.com/aile-cocuk/gebelik/ sayfasını takip edin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri