Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Doğum Uzmanlarından Op. Dr. Naziye Gürkan yaptığı açıklamada Gebelikte bebeğin varlığından dolayı annenin protein, enerji, vitamin ve mineral ihtiyacı artar. Bu nedenle hamile bir kadının dengeli beslenmesi şarttır. Sık ve az az yiyerek beslenme ve bol sıvı alımı bu beslenme profilinin esasını oluşturur. Özellikle ilk trimester, bebeğin organ taslaklarının oluşma dönemi olduğundan bu dönemde oruç tutmak gerekli besin takviyesinin yeterli alınamama ihtimali nedeniyle sakıncalı olabilir. Ayrıca daha çok ilk trimesterde görülen bulantı ve kusmalar açlık sonucu daha da artabilecektir. Gebelerin kan şekerleri 3-4 saatte bir düşme eğilimi göstermektedir. Bu nedenle sık küçük öğünler tavsiye edilir. dedi.
ŞEKER, YÜKSEK TANSİYON VE KALP HASTASI ANNE ADAYLARI DİKKAT
Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı bulunan anne adaylarının daha dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Dr. Naziye Gürkan Mümkünse şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastası anne adaylarının oruç tutmaması tavsiye edilir. Öte yandan herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan hamile bir kadın dengeli beslenme koşullarını sağladığı sürece oruç tutmasında sakınca yoktur. şeklinde ifade etti.
GEBELER GÜNDE EN AZ 3 LT SU TÜKETMELİDİR
Op. Dr. Naziye Gürkan Oruç tutan hamile bir kadın fazla yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmalıdır. Çünkü bu tür gıdalar reflüyü artırır. İftar ve sahur öğünlerinde ise aşırı yemekten kaçınmalıdır. Örneğin iftarda çorba içtikten sonraki ana yemeği yaklaşık 1 saat sonra tüketebilir ve 2 saat sonrasına ara öğün olarak tatlı eklenebilir. Ayrıca öğünlerde ve öğün aralarında bol su alımı sağlanmalıdır. Artan metabolizma, reaksiyonların devamı için suya ihtiyacı vardır. Gebeler günde en az 3 lt su tüketmelidir. diye konuştu.
ORUÇ TUTAN HAMİLELER AĞIR SPOR YAPMAKTAN KAÇINMALIDIR
İftardan sonra sahura kadarki vakitte aralıklarla kuruyemiş, meyve tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Gürkan Böylece alınması gereken besin maddelerinin bir seferde değil de bölünmüş dozlarda alınmasıyla mide-barsak sistemine olan yük azaltılır, reflü önlenir. Sık karşılaşılan bir sorun olan kabızlığı önlemek için ise posalı gıdalar tüketilmeli, ekmek olarak da kepek ekmeği tercih edilmelidir. Sahura mutlaka kalkılmalıdır, sahurda hafif ama tok tutan protein içerikli gıdaların alınması yerinde olur. Süt, yoğurt, pekmez, yumurta, peynir, zeytin, kepek ekmeği, meyve yenilebilir. Oruç tutan hamileler ağır spor yapmaktan kaçınmalıdır. Çünkü oruç tutarken zaten var olan enerji ihtiyacındaki artış spor yapınca daha da artacaktır. Ancak doğumu kolaylaştırmak için yapılan nefes egzersizlerinin herhangi bir sakıncası olmaz.dedi.
EMZİREN ANNELER, İLK 6 AYDA BESLENME DÜZENLERİNE DİKKAT ETMELİ
Gürkan Emziren annelerin, özellikle bebeğin sadece anne sütüyle beslendiği ilk 6 ayda beslenme düzenleri ve bol sıvı alımları önemlidir. Ancak 6 ayın üzerinde veya başka nedenlerle zaten ek gıdalara başlamış bebeklerde oruç sırasında annenin yememe ve içmemesi daha kolay tolere edilebilir. Ancak bu durumda da mutlaka sahura kalkmak ve iftardan sahura kadar geçen süre içinde bol miktarda sıvı almak şarttır. Bu dönemdeki annelerin fazladan enerji sarfiyatı yapmamaları, kendilerini çok yormamaları önerilir..dedi.