Alerjilerin pek çok belirtiler olduğunu belirten Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, bu belirtiler arasında en çok karşılaşılan belirtinin burun akıntısı olduğunu söyledi. Akçay, burunla ilgili semptomların büyük kısmının genellikle alerji ile ilgili olduğunu ifade ederek "Saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, burundaki alerjik reaksiyonları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Alerjik rinit belirtileri arasında burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırma ve burunda, gözlerde ve ağzınızın çatısında kaşıntı sayılabilir" şeklinde konuştu.
Alerjiden Kaynaklı Burun Akıntısının Sebebi
Alerjiden kaynaklı burun akıntısının sebepleri hakkında bilgi veren Akçay, "Nazal alerji semptomlarına neden olabilecek birden fazla tetikleyici faktör vardır. Nazal belirtilerden muzdarip olan kişilerin hepsi aynı tetikleyicilere sahip değildir. Mevsimsel alerjiniz varsa, belirtilerinizi yalnızca yılın belirli bir zamanında ortaya çıkaran belirli bir ağaç veya çimen polenine alerjiniz olabilir. Veya sonbaharda yağmurlu ve yapraklar ıslakken ortaya çıkan belirli bir küf türüne alerjiniz olabilir" ifadelerini kullandı. Alerji tedavisinin gecikmemesi gerektiğini söyleyen Akçay, "Mevsimsel alerjiden muzdarip kişilerin üçte ikisinden fazlasının da yıl boyunca belirtileri vardır. Bunlara evdeki toz akarları, hamam böcekleri, evcil hayvanlardan gelen hayvan tüyleri ve yine küf gibi alerjenler neden olabilir. Tetikleyicilerinizi bilmek önemlidir. Tetikleyicilerinizi öğrendikten sonra, onlardan kaçınmanız ve tedavi olmanız daha kolay olacaktır" diyerek tedavinin önemine değindi.
Alerji Kaynaklı Burun Akıntısı İle Gribin Farkı
Alerji kaynaklı burun akıntısının gripten farklı olduğunu belirten Akçay, "Alerji kaynaklı burun akıntısında ateş olmaz. Peşpeşe hapşırma, burun kaşıntısı, boğazda kaşınma gibi belirtiler görülmez. Gripte ateş genelde görülür. Boğaz ağrısı olabilir. Kas ağrısı görülebilir. Belirtilere göre ayrılamayan durumda alerji testi yapılarak alerjik nezle teşhisi kesinleştirilir" dedi. Akçay burun akıntısını önlemek içinse bir alerji uzmaanına gidilmesi gerektiğini vurguladı. Akçay konuya dair "Doktorunuz bazı testlerle alerjinize neyin neden olduğunu ve tetikleyicilerinizi belirleyecektir. Hem mevsimsel hem de yıl boyu süren alerjiler burun akıntısı, tıkalı burun ve hapşırmaya neden olabilir. Bu nedenle doktorunuz belirtileriniz ve mevcut durumunuza göre size uygun alerji testini yapacaktır. Tetikleyiciniz belirlendikten sonra alerji aşısı ve alerjenden korunma seçenekleri ile belirtilerinizi kontrol altına alabilirsiniz" şeklinde konuştu.
Alerji Aşısı İle Alerjinizin Uzun Süreli Tedavisi Sağlanabilir
Alerji aşısının vücudu alerjen maddeye duyarsızlaştırmayı hedefleyen bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Akçay, birçok alerjinin bu şekilde tedavi edilebileceğini söyledi. Akçay, "Solunum alerjenlerine karşı uygulanan bu tedavi ile ev tozu mite, polen, küf ve evcil hayvan gibi alerjiler başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Kademeli olarak vücuda alerjen maddenin verilmesini içeren bu tedavi oldukça başarılı bir tedavidir. Aynı zamanda alerjinizin ilerlemesini ve alerjik astım geliştirme riskini de azaltabilir." ifadelerini kullanarak tedavi başarı oranının çok yüksek olduğunu söyledi.
Alerjenlerden Korunma Yöntemleri
Alerjiden tamamen kurtulmanın mümkün olmadığına değinen Akçay, bazı önlemlerle belirtilerin kontrol altına alınabileceğini söyledi. Akay belirtileri kontrol altına almak içinse şu uyarıları yaptı: "Ev tozu mite alerjiniz varsa öncelikle evinizdeki kumaş malzeme sayısını mümkün olduğunca azaltmanız gerekir; halı, kilim, perde gibi. Alerjik reaksiyona neden olan evcil hayvan tüyü değil, ölü deri, tükürük ve kuru idrar pullarına maruz kalmadır. Farklı bitkiler ve ağaçlar yılın farklı zamanlarında polenlerini etrafa saçar ve alerjiniz olan polene maruz kalmak belirtilerinizin şiddetlenmesine neden olabilir. Bu nedenle polen sayısı için hava durumu raporlarını kontrol edin ve yüksek olduğunda içeride kalın. Sızdıran su tesisatları küfe neden olabilir. Bu nedenle bu alanları kontrol ettiğinizden ve sızdırmadığından emin olun. Çamaşırları içeride kurutmaktan, nemli dolaplarda saklamaktan kaçının."