Gençlerin Önemli Kararı Meslek Seçimi

Ahmet Yıldız

Meslek seçimi rastlantılara bırakılmalı mı? Tabi ki bu soruya verilecek cevap kocaman bir HAYIR dır.
Meslek, bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere dayalı faaliyetler bütünüdür, yani meslek eğitimini ve eline belgesini aldığınız yapmanız gereken faaliyetlerdir. İş ise eğitiminiz ve elinizdeki belgedeki faaliyetin dışındaki, çalıştığınız iş yerine bağlı olarak yaptığınız faaliyetlerdir.
Diploma meslekteki başarının bir göstergesi midir?
Öğrencilerin bilinçli olarak yönlendirilememesi, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir mesleğe yönelmemeleri aksine iş olanaklarını dikkat ederek meslek seçmeleri o mesleği yerine getirecek kişinin sayı olarak çok olmasını ancak nitelik olarak az olmasına neden olmaktadır. Yani öğrenciler üniversiteyi bilgi, beceri ve kabiliyetlerini geliştirecek yerler olarak değil iş ve işçi bulma kurumu gibi görmekteler. Bu da meslekteki kaliteyi ve insanın mutlu olma olasılığını azaltmaktadır. Bu nedenle diploma meslekteki başarının bir göstergesi olarak görülmemelidir. Ancak ileriki yıllarda iş başvurularında diploma oldukça önemli hale gelecektir. Bu nedenle sevdiğiniz, mutlu olacağınız, ilgi ve yeteneklerinize uygun bir meslek seçmelisiniz.
Meslek seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Mutlu olacağınız bir mesleği belirlerken 4 noktaya dikkat etmelisiniz. Bunlar;
1. Kişiliğinizi tanıyın,
2. Yeteneklerinizin ne olduğunu tanıyın,
3. İlgi duyduğunuz alanları tanıyın,
4. Meslekleri tanıyın.
1.   KİŞİLİĞİNİZİ TANIYIN(KARAKTERİMNASIL?):
Her mesleğin kendine has gerektirdiği bazı özellikler vardır. Bir avukat olmak isteyen öğrencinin ikna gücü yüksek, dışa dönük, insanlarla devamlı ilişki hainde olan, girişimci özelliğe sahip bir kişiliğe sahip olmalıdır. Temel kişilik özelliklerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz; 1- sabırlı olmak 2- soğukkanlılık 3- titiz olmak 4-seyahati sevmek 5- idarecilikten hoşlanmak 6- heyecanı sevmek 7- çabuk reaksiyon göstermek 8- düzgün konuşma 9- hayal gücü v.s.
Sizler temel kişilik özelliklerinizi tanımak için şu yolları deneyebilirsiniz.
1. Samimi ve size yakın olan arkadaşınızdan kendiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
2. Psikolojik danışma ve rehberlik uzmanlarına başvurup kişilik özelliklerinizi öğrenmek için çeşitli anketler uygulatabilirsiniz. Temel kişilik özellikleriniz hakkında bu uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.
2.   YETENEKLERİNİZİ TANIYIN (ben neler yapabilirim):
Yeteneği alacağınız eğitimden yararlanabilme gücü olarak tanımlayabiliriz. Seçeceğiniz mesleğin gerektirdiği yetenek düzeyine sahip değilseniz o meslekte başarılı olmanız beklenemez. Sayısal düşünme yeteneğine sahip olmayan bir öğrenci fen ve matematiğin ağırlıkta olduğu tıp fakültesinde başarılı olması da beklenmemelidir. Sözcükleri ustalıkla kullanamıyorsanız dil ve edebiyat bölümlerinde nasıl başarılı olacaksınız. Hemen elinize bir kağıt kalem alarak en üste ben neler yapabilirim? Diye yazın ve yeteneklerinizi belirleyin.
3.  İLGİ DUYDUĞUNUZ ALANLARI BELİRLEYİN? (ben neler yapmaktan hoşlanırım?):
İlgi alanını; hoşlandığınız, yaparken mutlu olacağınız, özel bir çaba sarf etmeden zevkle yapacağınız, tatmin olacağınız işler olarak tanımlayabiliriz.
Nelerden hoşlanıyorsanız, hangi tür işlerde fazla gayret sarf etmeden bile başarılı olabiliyorsanız o işler sizin ilgi alanınıza giriyor demektir.
İlgi alanınızı belirlemek için şu yolları kullanabilirsiniz.
1. Okullarınızdaki, dershanenizdeki rehberlik servisindeki görevli uzmanlara ilgi alanlarını ölçen psikolojik testleri uygulatabilirsiniz.
2. Çalışırken hoşlandığınız, mutluluk duyduğunuz,  zevk aldığınız mesleklerin neler olduğunu tespit edin. Bir yere yazın.
4.  MESLEKLERİ TANIYIN:
Bu aşamada mesleklerin gerektirdiği kişilik yapısı, yetenekler ve ilgiler ile sizin kişilik yapınız, yetenekler ve ilgiler karşılaştırılmalıdır. Eğer büyük bir oranla meslek özellikleri ile sizin  özellikleriniz uyumluysa siz o mesleği yapmak için dünyaya gelmiş seçilmiş kişisiniz.
Meslekleri nasıl tanıyacaksınız?
1. Rehberlik uzmanlarından öğrenebilirsiniz
2. Çevrenizde o mesleğe mensup kişilerden öğrenebilirsiniz.
3. Üniversitelerden öğrenebilirsiniz.
4. İş ve işçi bulma kurumlarından öğrenebilirsiniz.
Meslekleri tanımada nelere dikkat etmelisiniz?
1. Mesleğin gerektirdiği yeteneklerin neler olduğunu bilmeli.
2. Mesleğin gerektirdiği kişilik özelliklerinin neler olduğunu bilmeli.
3. Mesleğin ileride çalışma ortamının ne olduğunu öğrenmeli.
4. Meslek hayatında beraber olacağınız arkadaş grubunun nasıl olacağını belirlemeli.
5. Mesleğin avantaj ve dezavantajlarının neler olduğuna bakmalı.
6. Mesleğin kazandıracağı imkanlara dikkat etmeli.
7. Zevkle çalışabileceğiniz, fazla efor sarf etmeden bile başarılı olabileceğiniz, sizde hayal kırıklığına yol açmayacak meslekleri seçiniz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.