GENÇLİĞİN KURTULUŞ REÇETESİ

Sami Kesmen

 

İnsan için yaşamının en anlamlı ve önemli dönemidir “Gençlik”. Hayatın tadı da, acısı da, sevinci de, kederi de daha farklı olur bu dönemde. Toplum için de önemlidir gençler. Şekillenecek olan toplumun sermayesi, genç olan insanlardır. Gençliğinde nasıl bir değere sahipse insan, oluşturduğu toplumun genel ortalaması da öyle olacaktır.

Mahşer günü, korunacak ve kollanacak olan yedi sınıf insandan birisinin, gençliğinde ibadet yapanlar olduğunu bildirmiştir Yüce Peygamber. Ahiret sorgulamasında ilk sorulardan birisi olacaktır, “gençliğini nerede geçirdiği” konusu. Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin buyuran Peygamberimiz, bu beş şeyden birisinin ihtiyarlık gelmeden önce gençlik olduğunu bildirmiştir.

Her doğan çocuk,  genç olacaktır ömrü varsa, her ölen de, gençliği yaşamıştır bir şekilde. Gençlik, hizmet dönemidir insan için. İbadet dönemidir kul için. Hayatın şekillenmesidir aile için. Kişinin nasıl öleceği, gençliğini nasıl geçirdiğine bağlıdır. Mahşeri yaşamın izleri de, gençlikte oluşur büyük ölçüde.

Delikanlıdır genç. Her şeyi yapmak ister ve çoğu şeye el uzatır. Eli dili, kolu bacağı, zihni beyni, kalbi ve fiziği en üst düzeyde faal olduğu dönemdir insan için gençlik. Gençliğin nasıl şekilleneceği, çocuklukta neler görüldüğü ve öğrenildiğine göredir. Birbirine bağlıdır hep geçiş dönemleri. Kulağına ezan ve kamet okunarak başlayan hayat, bu değerler üzere çocukluk dönemi de geçirilmişse eğer, gençlik döneminde hiç sorunu olmaz o insanın.

Peygamberimizin dizinin dibinde hep gençler olmuş, Peygamberimizin bu kutlu görevinde gençler çok büyük bir sorumluluk üstlenmiştir. Kişisel ve toplumsal başarının sermayesidir gençlik.

Allah, yaratmış olduğu kullarının hayat sürecinde ihtiyacı olduğu her şeyi, dinin kuralları olarak insanlığa sunmuştur. Gençliğini imandan ve amelden, Kur’andan ve İslamdan uzak geçiren bir insanın, hem dünyası hem de ahireti kararmış olacaktır. Huzur bulamayacak, mutlu olamayacaktır.

Günümüzde, modernite, seküler anlayış, iletişim araçları, medya, uyuşturucu, kumar, karşı cins, özenti, lüks ve harcama gibi bir takım unsurlar; gençlerin hayatını şekillendirmektedir. Bunlar, insan nefsinin hoşlanacağı ve anlık olarak cazibesi yüksek unsurlardır.

Bu olumsuz unsurlara karşı gencin direncini muhafaza edebilmesi, imanın gücü ile olacaktır ancak. Kur’ani değerler ve Peygamberi yaşam şekli, gencin kurtuluş reçetesi ve yaşamsal gıdasıdır. Kur’ansız gençlik imansız, sünnetsiz gençlik insafsız, islamsız gençlik psikopat olur.

Huzurun adresi İslamdır. Mutluluğun sermayesi İmandır. Yalnızlığı gideren Kur’andır. Peygamberi yaşam şekline sahip olmayan gençlik hüsrandadır. Nefsinin isteklerini doyurmak için koşturan gençler, nefislerini ilah edinmiştir. İmansız gençlik topluma yüktür.

Müslümanın toplumunda genç; secde iziyle, iman iziyle ve Kur’an iziyle tanınmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.