Gıda intoleransı

Büşra Yıldız

Gıda intoleransı genellikle gastrointestinal ağrı ve rahatsızlığa neden olur, ancak alerjisi olan bir kişi hayatı tehdit eden semptomlar geliştirebilir. Gıda intoleransının ana belirtileri şunlardır:
Başka semptomlar da ortaya çıkabilir, ancak temel semptomlar bir kişinin bağırsağı ile ilgilidir.
Bazen gıda alerjisi ve gıda intoleransı belirtileri benzer olabilir. Bu, doğru bir teşhisi zorlaştırabilir.
Uygulanacak tedavi, gıda alerjisine veya gıda intoleransına göre değişiklik gösterir.
Alerjisi olan bir kişi bir durumda hafif bir reaksiyona ve başka bir durumda şiddetli bir reaksiyona sahip olabilir. Alerjisi olan kişilerin yaklaşık yüzde 20'sinde şiddetli reaksiyon görülür.
Anafilaksinin (aniden başlayan ve ölüme neden olabilen ciddi bir alerjik reaksiyon) şiddeti hafif ila yaşamı tehdit edici arasında değişebilir. Hızlı bir şekilde gerçekleşebilir ve tıbbi bir acil durumdur. Anafilaksi belirtileri şunları içerir:
Bir gıda intoleransı genellikle acil tedaviye ihtiyaç duymaz. En iyi tedavi, sorunu yönetmek için uzun vadeli bir plandır. İntoleransı yönetmek genellikle bir eliminasyon diyeti ile başlar. Bu, bir kişinin soruna neden olabilecek bir gıdadan bir süre, genellikle 2 ila 6 hafta kaçınmasıdır.
Birey, semptomlarının iyileşip iyileşmediğini kaydetmek için bir yiyecek günlüğü tutabilir. Bu yiyecek günlüğünde, soruna neden olan yiyecekleri yeniden ekleyip ve yeni reaksiyonları not edebilirler. İnsanların, var olan sorunun hangi yiyecekten kaynaklandığını tam olarak belirleyebilmesi için, bu izlemeyi farklı gıda maddeleriyle tekrarlamaları gerekebilir.
Gıda intoleransı bireyler arasında büyük farklılıklar gösterir ve bu nedenle her vakanın kendine has özellikleri olması muhtemeldir. Bazen altta yatan bir sorun intoleransı daha da kötüleştirir ve uygun tedaviye ihtiyaç duyar.
Bir kişinin gıda alerjisi veya intoleransı varsa, buna neden olan yiyeceklerden kaçınması gerekebilir. Ayrıca, ister ev tüketimi için satın alın, ister dışarıda yemek yiyin, gıda ürünlerinin bileşenlerini dikkatlice kontrol etmeniz gerekebilir.
Bilinen bir alerjisi olan bir kişi tetikleyici yiyeceklerden kaçınmalıdır. Buna dikkat etmemek tehlikeli olabilir.
İntoleransı olan bir kişi, tetikleyici yiyeceklerden kaçınarak rahatsızlıktan kaçınabilir, ancak yaşamı tehdit eden bir durumla karşı karşıya kalmayacaktır.
2004 Yılından bu yana, Gıda Alerjisi Etiketleme ve Tüketiciyi Koruma Yasası (FALCPA), üreticilerin ABD'de ürettiği tüm paketlenmiş gıdaların, en yaygın sekiz alerjen hakkında basit ve net bir dille bilgi taşıması gerektiğini belirtmektedir. Bu yaygın alerjenler süt, yumurta, buğday, soya, yer fıstığı, Antep fıstığı, balık ve kabuklu kabuklu deniz hayvanlarıdır.
Son zamanlarda alerji ve intolerans vakalarının arttığına dair endişeler var. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (NIH) bir parçası olan Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID), çocukların yaklaşık yüzde 5'inin ve yetişkinlerin yüzde 4'ünün gıda alerjisi olduğunu bildirmektedir.
2016 yılında Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), nüfusun yüzde 6,2'sinin Güvenilir Kaynağının 12 ayda bir gıda alerjisi yaşadığını tahmin ediyor.
İnsanlar, gıda alerjisi ile gıda intoleransının arasındaki farkın her zaman farkında olmayabilir ve doktorlarına her zaman bir gıda alerjisi veya intoleransı olduğunu bildirmeyebilirler. Bu nedenlerden dolayı kesin rakamlar belirlemek zor olabilir.
Öncelikle bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz öneririz. Sağlık uzmanınız, semptomlarınızı, tıbbi geçmişinizi ve olası tetikleyicileri değerlendirebilir ve doğru teşhis ve tedavi için size yardımcı olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.