Gıda üretimi zorlaşacak

Küresel iklim değişikliklerine dikkat çeken OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, her geçen gün kirlenen tarım arazilerinde gıda üretiminin zor olacağını ifade etti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Küresel iklim değişikliklerinin çok sık konuşulduğu ve suyun stratejik bir hale geldiği günümüzde, gittikçe azalan ve kirlenen tarımsal alanlardan insanların sağlıklı beslenmelerini sağlayacak miktar ve nitelikte gıda maddesi üretilmesi gelecekte daha da önemli ve zor olacak" dedi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Türkiye'de yıllar geçtikçe tarım sektöründe yaşanan değişimi ve Türk tarımının gelecekte olması gereken durumu anlattı. Türkiye'de tarım sektörünün yıllık 37 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu dile getiren Kuran, yaklaşık 7 milyon kişinin tarımda istihdam edildiğine dikkat çekti.

TARIMDA ÖNEMLİ YAPISAL SORUNLAR VAR
Tarım sektörünün önemli yapısal ve teknik sorunlarının bulunduğunu dile getiren Kuran, "Tüm bunlara rağmen tarım çalışmalarının faaliyetler küçümsenmemelidir, nitekim 1923'te 7 çiftçinin yapmış olduğu tarımsal üretim 10 kişinin karnını doyurabiliyorken, günümüzde 3 çiftçinin yapmış olduğu üretim 10 kişinin karnını doyurabilir seviyeye ulaşmıştır. Bu seviyeye ulaşmada Ziraat Mühendislerinin önemli katkıları olmuştur. Bu gelişme tarımsal üretimde bilgi ve teknoloji üretip, bunların kullanılması sayesinde verimliliğin artması ile sağlanmıştır ancak ulaşılan bu seviye yeterli değildir" diye konuştu.

TARIM STRATEJİK ÖNEME SAHİP
Ülkelerin sanayi ve hizmet sektörlerinden sağlayabildikleri üretim değerlerinin arttıkça, tarımsal üretimin payının azaldığını kaydeden Kuran, "Ülkemizde de bu böyledir. 1923'ten günümüze kadar ki dönemde tarımın GSMH içerisinde payı yüzde 40-50'lerden yüzde 10'lara, tarım sektöründe istihdamın edilenlerin oranı yüzde 70'lerden yüzde 27'lere düşmüştür. İhracattaki tarım sektörünün payı da yüzde 70-80'lerder yüzde 10'un altına inmiştir. Bu düşüşler özellikle son 10 yılda çok daha belirgin olmuştur. Tarım sektörünün temel işlevi, gıda maddesi üretimidir. Bu özelliği nedeniyle sektörün sağladığı toplam değerin ülke ekonomisi içerisindeki payı, tarımın önemiyle doğrudan ilişkilendirilmemelidir. Yani toplam Gayri Safi Milli Hasılada tarımın payı fazla ise, tarımı önemli, az ise önemsiz saymak hatasına düşülmemelidir. Çünkü tarımsal üretim bilinene nedenlerden dolayı stratejik öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

TARIMSAL ALANLAR GİTTİKÇE AZALIYOR
Kuran sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca küresel iklim değişikliklerinin çok sık konuşulduğu ve suyun stratejik bir hale geldiği günümüzde, gittikçe azalan ve kirlenen tarımsal alanlardan insanların sağlıklı beslenmelerini sağlayacak miktar ve nitelikte gıda maddesi üretilmesi gelecekte daha da önemli ve zor olacaktır. Gelecekteki bu şartlarda tarımsal üretim yapmak için gerekli bilgileri üretecek araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Ziraat Fakültelerindeki araştırmacılarımıza da büyük görev düşmektedir."

Yaprak KOÇER

GENEL Haberleri