Gizli ayıplı araba sattılar

Aracı sıfır diye 41 bin 600 TL'ye aldı, kaportası boyalı çıktı.

Samsun'da Ali Turan isimli bir vatandaş Reis Otomotiv'den sıfır diye aldığı aracın kaportası fabrika hatasından boyalı çıkınca değiştirilmesini talep etti ancak reddedildi. Mahkemeye başvuran vatandaş aracın Gizli Ayıplı olduğu ve değiştirilmesi kararı çıkarttı.

Ancak firmada aynı araçtan bulunamayınca Samsun Sanayi ve Ticaret Odası aracın sıfır haline 45 bin, şimdiki haline de 38 bin TL değer biçti. Firma 45 bin TL değeri kabul etmedi ve Samsun İcra Hukuk Hakimliği'ne itiraz etti.

SIFIR ARABA BOYALI ÇIKTI
Ali Turan isimli bir vatandaş Reis Otomotiv'den 26.06.2010 tarihinde 41 bin 600 TL vererek Astra Sedan Marka sıfır otomobil satın aldı. Aracını teslim almadan da boya koruma , taban koruma ve kaskosunu da aynı firmaya yaptırarak 02.07. 2010 tarihinde aracını teslim aldı. Ali Turan aracı aldıktan 6 ay sonra 29.02.2011 tarihinde sol arka kapısının komple boyalı olduğunu farketti.Aynı gün durumu Reis Otomotiv'e ve Opel Türkiye'ye telefonla bildirdi.

ÜRETİM HATASINDAN GİZLİ AYIPLI
Firmanın Bölge Müdürü kendisine araçta fabrikadan kaynaklı boya hatası olabileceğini, ayıbı kapıyı boyatarak düzeltebileceklerini ve 750 TL vereceklerini söyledi. Bölge Müdürü aynı zamanda fabrika hatası diye belge de verebileceklerini belirtti. Ancak Ali Turan, aracı sıfır aldığını ve bu durumun orijinalliği bozacağını belirterek aracı yenisi ile değiştirmek istediğini söyledi. Bu kez Bölge Müdürü vergilerin çokluğu nedeniyle ayıplı arabayı değiştirmeyeceğini, ardından da komisyonda arabanın komisyondan değişim yapılmaması kararının çıktığını bildirdi. Ali Turan bunun üzerine Çarşamba Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile tespit yaptırdı. Bilirkişi aracın üretim hatasından kaynaklanan gizli ayıplı olarak rapor verdi. Rapor firmaya sunuldu ancak cevap alınamadı.

ARAÇ AYIPSIZ DEDİLER
Bilirkişi söz konusu ayıbın normal tüketici tarafından farkedilmesi mümkün olmayan türden olduğunu, ayıbın farkedildiği andan itibaren tercih haklarını açıkça kullanarak aracın misli ile değiştirilmesini talep edebileceğini raporunda yazdı. Araç firma tarafından değiştirilmeyince Ali Turan da Tüketici Mahkemesi'ne aracın değiştirilmesi, bu mümkün olmadığı takdirde 7 bin 500 TL maddi, 10 bin TL de manevi tazminat davası açtı.
Dava sürecinde General Motors Türkiye LTD Şirketi de aracın ayıplı olmadığını, ithal edilen araçların satışa sunulmadan önce boya da dahil olmak üzere bir çok teste tabi tutulduğunu, aracın davacıya eksiksiz olarak teslim edildiğini, davacının şikayeti üzerine aracın boya geçmişinin yetkili servis tarafından incelendiğini, aracın tüm yüzeyleri arasında boya kalınlıkları arasında fark bulunmadığını, aracın değer kaybı olmadığını iddia etti.
Reis Otomotiv de aracın eksiksiz ve boyası tam olarak teslim edildiğini, boya değişiminin aracın satıldıktan sonraki bir etkenden dolayı zarar görmesinin muhtemel olduğunu, böyle bir zarardan sorumlu tutulamayacaklarını ileri sürdü.

BİLİRKİŞİ GİZLİ AYIPLI DEDİ
Firmaların bu iddiaları üzerine Samsun Tüketici Mahkemesi talimat yoluyla araç üzerinde Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri Doktor. A. Fırat Karabulut ve Prof. Dr. Metin Gürü ile Gazi Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İhsan Batmaz'dan bilirkişi olarak rapor istedi. Bilirkişiler aracın boya ve kaportasında yaptıkları inceleme ve ölçümler sonucunda aracın üzerindeki boyama işleminin kesinlikle fabrika ortamında yapıldığını, üretim sonrasında hiçbir ek işlem yapılmadığını, sökülüp takılma olmadığını veya harici kaynak yapılmadığını, aracın orijinal olduğunu, ancak, renginde sapma, sütlenme, buğulanma ve gölgelenme (ton farkı) meydana geldiğini, bu sapmanın gizli ayıp olarak nitelendirilebileceğini belirttiler.

AYIPSIZ MİSLİ İLE DEĞİŞTİRİLSİN
Bilirkişiler ayrıca, bu kusurun aracın boya kalitesini ve ikinci el piyasa değerini düşüreceğini,araçtaki kusurun tüketiciden kaynaklanmadığını, mevcut haliyle araçta 4077 Sayılı Tüketici Yasasının 4. maddesi kapsamında tüketicinin araçtan yararlanılmasına mani durum teşkil edecek veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltacak veya ortadan kaldıracak maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren bir durumun ortaya çıktığı ve ayıplı olduğunu belirttiler. Çarşamba Sulh Hukuk Mahkemesi'nin hazırlattığı raporu ile son bilirkişi raporunu birlikte değerlendiren Samsun Tüketici Mahkemesi de 31.05.2012 tarihinde aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesine, dava konusu aracın davalı satıcıya iadesine karar verdi. Mahkemenin kararına firma yetkilileri ve temsilcileri itiraz etmeyince karar kesinleşti.

STO'NUN BİÇTİĞİ BEDELE DE İTİRAZ ETTİLER
Ancak firmada aynı araçtan bulunmadığı için parasının iadesini yapacaklarını belirten Firma bu kez de Samsun Sanayi ve Ticaret Odası'nın 2010'da 41 bin 600 TL'ye alınan araca 45 bin TL biçtiği değere itiraz ederek 40 bin TL ödeyebileceklerini belirterek Samsun İcra Hukuk Hakimliği'ne itiraz ettiler. Ali Turan yeni araç alabilmek için Samsun İcra Hukuk Hakimliği'nin kararını bekliyor.

EMİN İNAN / ÇARŞAMBA

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (21)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GENEL Haberleri