Yaklaşık iki yıldır çalıştığım bir mekan Gökçeçakmak. Daha da ötesi memleketim Çarşamba'nın bir köyü ve bu köylerin çocukları. Köylerin diyorum çünkü yaklaşık onbeş köyden öğrencinin geldiği bir taşıma merkezi okul Gökçeçakmak İlköğretim Okulu.
İki yıl bir okulda çalışıp da kendi çalışmalarımızdan bahsetmemek ayıp olurdu ve gün bugündür, söz sırası sözün sırası Gökçeçakmak okulundadır.
İlçe merkezine 15 km mesafede, 750 öğrenci, 35 öğretmen, 3 idareci, 3 hizmetli, 45 tane öğrenci taşıma servisi olan devasa bir müesseseden söz ediyoruz. Bir köy okulundan çok öte, şehir merkezindeki bir okuldan farksız bir eğitim yuvası.
Çarşamba'nın dağ yamaçlarında olan okulun hitap ettiği köylerin sosyo-kültürel yapısı, ova köylerindeki kültürden oldukça farklı özellikler taşıyor. Öğrencilerimizin aileleri daha ziyade çevre il ve ilçelerden buralara gelip yerleşmişler. Dolayısıyla oluşan kültür de eğitim açısından son derece hassasiyet arz ediyor.
Okul, bölgeye yaklaşık 10 yıldan bu yana hizmet verdiği için, mevcut velilerimiz lise mezunu bile değil. Okula atanıp görev yapan öğretmenler, eğitim ve okul kültürünü oturtmaya gayret etmişler yıllarca.
Okul Aile Birliği çalışmaları son derece güzel meyveler vermiş, iki yılda büyük bütçelere ulaşılmıştır. Benim bildiğim kadarıyla son iki yılda 7 bin liralık hastane tipi büyük temizlik makinası alınmıştır. Ortak kullanım alanları olan koridorlar ve kat holleri bu makine sayesinde daha hijyenik hale gelmektedir. Okulun daha önceki müdürü zamanında çatısı tamir edilmiş ve çatı sorunu giderilmiştir.
Geçen yıl okulun bütün binasının iç cephe ve dış cephe boyası yapılmış yaklaşık 10 bin lira harcanmıştır. 2012' de okulun bodrum katındaki spor salonu yemekhane için kullanılırken çok fazla sağlıklı bir ortam değildi. Daha sonra okulun hemen arka kısmına yeni bir yemekhane binası inşa edilmiş ve kısa sürede hizmete alınmıştır.
Mevcut binamızın mimari özelliği örneklerine pek rastlanmayan bir husus arz etmektedir. Büyük E harfi şeklinde olan bina, tabiri caizse bir beton bloğu gibidir ve kullanıma çok uygun değildir. Bu sebepten alt katlardaki derslik ve bağımsız bölümler daha düzenli ve kullanışlı hale getirilmiş ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.
12 tane ilkokul dersliği, 17 tane ortaokul dersliği, öğretmenler odası, idareci odaları, kütüphane, konferans salonu, bilgisayar sınıfı, laboratuarlar, resim atölyesi, kalorifer dairesi, spor salonu, yemekhanesi, otoparkı, bahçesi, spor sahası, açık oyun alanı ve yeşil alanı ile tam bir yaşam ve eğitim alanı özelliklerine sahiptir.
Okulun bahçesindeki beton zemin deforme olduğundan geçen yıl ön bahçenin tamamı kilitli parke taşı ile döşenmiştir. Yine bahçeye bir adet kamelya yapılmıştır.
Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz ilçe ve il çapındaki başarılarıyla okulumuzun adından söz ettirmeyi başarmışlardır. Öğrencilerimiz resim dalında, Futsal'da, diğer sportif faaliyetlerde ilçede ve ilde derece yapar konuma gelmişlerdir. İlçedeki ve çevre illerdeki Anadolu liselerine ve meslek liselerine öğrenci göndermekteyiz. Öğretmen takımımız da sportif faaliyetlerde ilçe birinciliklerine sahiptir.
2012-2013 yılı Toplam Kalite Yönetimi ( TKY) En İyi Ekip dalında Samsun İl Birincisi Gökçeçakmak İlkokulu olmuştur. Mesai harcayan arkadaşlarımı tebrik ediyorum. 'Gökçekim' adlı dergiyle emsallerinden çok farklı bir seviyeyi yakalayan ekip arkadaşlarıma da ayrıca şükranlarımı sunuyorum.
Sosyal sorumluluk projelerindeki gönüllü katkılarıyla, sivil toplum kuruluşlarındaki takdire şayan çalışmalarıyla örnek ve önder olan tüm mesai arkadaşlarım sadece ve sadece insan ve insanlık için varlar. Bu bilinçle hareket eden tüm insanları saygıyla anıyoruz. Haftaya görüşene kadar esen kalın.