Çevresel kirlenme olgusuna paralel olarak besin kirlenmesinin de yaşandığı dünyamızda beslenmenin “sağlıklı ve dengeli olması” gerek ve yeter koşul olmuştur. Zira beslenmede kullanılan besinler içersinde bulunan çeşitli antibiyotik ve ağır metallerin sağlık üzerine olan olumsuz etkisi her geçen gün çeşitli hastalıklarla kendini göstermektedir. Bal da bu çevresel koşullar altında üretilen bir besin olmakla birlikte son yıllarda üzerinde çokça spekülasyon yapılan bir ürün konumundadır. Ancak tüketici bilincinin her geçen gün artması yanında gıda sektöründe sağlıklı üretimin önünü açan yasa ve uygulamaların devreye girmesiyle de ballarda kalite düzeyi artmaktadır.
Balın insan yaşamında gıda yanında bir sağlık ürünü olduğuna vurgu yapan Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim KAPLAN “Bal ülkemizde çok önemli bir ürün. Üzerinde son günlerde yapılan spekülasyonlar bile önemini azaltmadığı gibi aksine üzerinde titizlikle durulması gerektiğini göstermektedir. Bugün gelinen noktada sağlıklı ve kaliteli bal alabilmek için tüketicinin dikkat etmesi gereken birtakım noktalar vardır. Her şeyden önce bal alırken Bakanlık izinli firma tarafından üretimi yapılmış, etiketli ve ambalajlı balları almak gerekmektedir. Bu en önemli koşuldur. Şu anda Birlik olarak bizler de Samsunlu arıcıların üretmiş olduğu Birlik Balı pazarlamaktayız. Arı Yetiştiricileri Birliği olarak, Samsun İl Özel İdaresi tarafından Birliğimin kullanımına verilen tam otomatik dolum tesisinde standartlara ve yasalara uygun şekilde doldurduğumuz Saybir Balı halkımızın tüketimine sunduk. Bugüne kadar yapmış olduğumuz tanıtım faaliyetleri sonucunda tanıtım çalışmalarımızı yaptık. Şu anda 100. Yıl Bulvarı Kurşunlu Camii Civarında bulunan Birliğimizin İdari Binasındaki satış reyonumuzda ilimiz arıcıları tarafından üretilen katkısız ve sağlıklı ballarımızı satışa sunmaktayız.“
Balın sağlıklı ve kaliteli olmasının önemine işaret eden Başkan KAPLAN “sahte ballarla mücadele etmenin, bilinçli tüketici olarak kaliteli bal tüketmenin yolu, balı aldığınız kişi veya kurumu tanımaktan geçmektedir.” diyerek bal alırken dikkat edilecek hususlara vurgu yapmıştır.