Görev ve Vazife

Bayram Ocak

Görev, önemi bilinçli bir şekilde kavranarak isteyerek ve içtenlikle üstlenilmesi suretiyle yapılan ya da  yerine getirilen bir iştir.
Vazife, sorumluluk almaktır.
 Görev adamı ise verilen işi en ince ayrıntısına kadar harfi harfine yapan kimsedir.
Görev kişiye başkası tarafından verilir sorumluluk ise verilen göreve ek olarak kişi tarafından alınır.
15 Temmuz gecesi halkın havaalanının ,kışlaların  önlerine, boğaz köprüsüne ve birçok yere organize bir şekilde çıkıp direnmesi hangi görev anlayışı ile izah edilebilirdi ? Genelkurmay Başkanlığı'nın önünde halkın toplanmasını ya da Akıncılar hava üstünün önüne gidilmesini sağlayan görev anlayışı ne idi? Tek bir kişinin ''Sokaklara inin'' sözünü görevi kabul edip onların organize olmasını sağlayan vazife anlayışı ne idi ?Mermilere, tanklara karşı ölümüne direnmenin asıl kaynağı ne olabilirdi ?
Kısaca vatan sevdası denilirdi bunun adına . 
 15 Temmuz gecesi nasılsa birileri çıkıp o tankların önünde durur mantığıyla hareket edilseydi, belki de bu sonuca ulaşılmayacaktı. Nasılsa biri yapar mantığı, nemelazımcı bir kişilik sorunudur bu mantık ile hiçbir sonuca varılamaz, başarı kesinlikle yakalanamaz. Yapılan bir iş de görev anlayışı ve vazife bilinci  yok ise hatalar zinciri birbirini takip eder toplumsal olaylarda sonuç herkesi etkiler. O gecenin ardında ki sır, vatan sevgisiydi ve vazife  başarı ile sonuçlanmıştı.
 Peki olayın diğer boyutunda ki insanlar, onlarda bir görev almış, kendilerine bu görevden vazife çıkarmıştılar. Neden görevlerinde başarıyı yakalayamadılar sizce, onca  silah ve güç emirlerinde iken neden başarı sağlayamadılar?
En çok güvendiğimiz , her görevi başarı ile bitireceğini düşündüğümüz kurum, bir faaliyete geçiyor ve başarısız oluyor. Olayın içerisinde özel kuvvetlerin unsurları var, savaş zamanı nokta kadar hedefi, bilmediği arazide bulup çıkartacak olan bu eğitimli insanlar, Cumhurbaşkanın kaldığı oteli bulmak için sokaktan geçenlerden yardım istiyor. Bu akıl tutulmasının nedeni ne idi acaba? Görev verilmiş ama  veren, verdiği görevin bilincinde değil, görevi alanda kendisine konuyu  vazife edinmemiş , amaçsız bir yürüyüş. 
Sonuç en çok güvendiğimiz kurumun zarar görmesi, görünen o ki olayı planlayanların amacı bu idi, darbe girişiminde bulunanlarında tek başarılı olduğu nokta burası idi.
Kurum içerisinde en güçlü vatan sevgisi eğitimi veriliyor. Görevde vatanı kurtarmak olduğuna göre, neden ordu içerisinde böylesi hainler türemişti?  İlk atılan mermi sonrasında darbe girişiminin sonuçsuz kalacağı kesindi. Onca ağır silahla, ellerinde sadece bayrak olan insanlara neden ateş ettiler? Ben olaya 79 milyon insanın ortak kaderi olarak bakıyorum. Onların elini kolunu bağlayan manevi bir güçtü
Umarım en yakın zamanda ordu halkın nezdinde hak ettiği yere gelir. Görev çok açık, vatanı korumak. Vazife ise tam bağlılık ile ölümüne mücadele. Görev adamları ise vatan, millet, bayrak adına vazifelerini en güzel şekilde yapmalarıdır.
Vatan hainlerine ve emperyalizmin planlarına karşı, vatanına inanmış insanların başarısı kaçınılmazdır. İlk göreve başladıklarında ''Vatan Sana Canım Feda'' diyen de, vatanı korumak için namus ve şerefi üzerine yemin edenlerde bu adamlar değil mi?
Bu vatanın her karış toprağı kan ile yoğrulmuştur ve bu ordu topraklarını canı pahasına koruyacaktır.  Ve biliyorlar ki, zora düştüklerinde halk onlar ile omuz omuza yürüyecektir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.