Sonbaharın gelmesiyle havaların değişik etkenler yaratması grip virüsünün de kol gezmesine yol açıyor. Gribin önüne geçmenin etkili yollarından birinin de grip aşısı olduğunu söyleyen Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Ersen Hürmüzlü, " Grip, influenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol açan bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, grip her yıl dünya nüfusunun yüzde 5'ini etkiliyor. Gribin ülkemizde genellikle hafife alınıp doktora bile başvurmadan bir iki ilaçla geçer düşüncesiyle ciddiye alınmıyor. Grip çok ciddi bir hastalıktır önlem alınmadığı takdirde ölümlere sebep olabilir. Gribin tedavisinde önemli bir faktörde grip aşı yapılmasıdır" dedi.
Ölümlere neden olabiliyor
Grip aşısının dünya çapında görülen 100'ün üzerindeki virüsün Dünya Sağlık Örgütü tarafından seçilen 3 tanesi ile yapıldığını belirten Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Ersen Hürmüzlü, "Seçilen 3 virüsün, dünyada en sık görülen virüs olması bakımından, aşının değeri çok yüksek oluyor. İnfluenza, ya da diğer adıyla grip, ağır komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Ortalama 400 yıldan beri her 1- 3 yılda bir neden olduğu salgınlar ve bunların sonucunda oluşan ekonomik kayıplar nedeniyle tüm dünyada sorun yaratan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl influenza nedeniyle 17- 50 milyon kişi hastalanırken, yaklaşık 36 ile 51 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye'de de her yıl grip sonrası gelişen komplikasyonlar neticesinde 10- 15 bin kişi ölüyor. Özellikle ölümlerin yaklaşık yüzde 90'ı 65 yaş üzerinde ve 2 yaş altında görülmektedir. Neden olacağı yan etkiler sonrasında özellikle ileri yaştakiler, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabiliyor"
Gripte hijyen çok önemli
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Ersen Hürmüzlü, "Grip aşısı uygulandığı insanlarda %70 ile %90 oranında gribe karşı bir bağışıklılık sağlar %10 ve %30 arasında da herhangi bir etkinlik göstermeyebilir. Bu kişinin burada verilen aşıya karşı bağışıklık oluşturabilme yeteneğiyle ilişkilidir. Grip aşısı her ne kadar bağışıklık oluşturmasa da özellikle yaşlı bireylerde etkinliği gribe bağlı oluşacak komlikasyonlar üzerinde çok belirgindir. Özellikle yaşlılarda görülen zatüre, kalp krizi, felç ve ölüme kadar götüren hastalıklar için önemli ölçüde koruma sağlar. Grip aşısı olsak da olmasak da her şıkta gribe karşı ve diğer virüslere karşı kendimizi koruma olasılığımız mevcuttur. Bunun en temel uygulaması hijenik şartlara iyi uymamızdan geçer. İyi bir hijyenik uygulama bizim bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli defansif mekanizmamızdır.
Bunun için; Ellerinizi sabunla yoğun biçimde yıkamalıyız. Gözlerinize, burnunuza ve ağızımıza çok fazla ellerimizle dokunmamalıyız. Gribal enfeksiyonun salgın olduğu dönemlerde kalabalıkların içinde bulunmaktan kaçınmalıyız
Öksürürken veya hapşırırken mutlaka ağız ve burnumuzu bir mendil ile kapatmalıyız." diye konuştu.
Aşı dışında neler yapılabilir?
Uzm. Dr. Ersen Hürmüzlü, "Gribe yakalanmış bir kişi işine ve okuluna gitmemelidir. Bulaşıcı bir hastalık olması dolayısı ile gribal enfeksiyonun yayılmasında önemli bir rol oynarsınız. Belirtileri hafifletmek amacıyla; Bol miktarda sıvı gıda alınız, Gripli iken alkol ve sigara kullanmayınız. Gribal enfeksiyonda tedavinin çok büyük bir anlamı olmadığı için belirtilere yönelik tedavi uygulanmaktadır. Bununda en önemli belirtileri genelde ağrı ve ateş düşürücü olarak aseteminofen çok şiddetli eklem ağrıları ve kas ağrıları varsa bu durumda da içinde ibubrofen ihtiva eden ilaçları kullanabilirsiniz. Antivirütik ilaçların kullanımı ancak doktor denetimi altında olacağı için bu ilaçların rastgele kullanılmaması gereklidir." şeklinde konuştu.
Kimlere yapılır, kimlere yapılmaz?
Grip aşısı grip virüsüne karşı korunmak isteyen herkese karşı uygulanabilir ama özellikle uygulaması gereken hastalık grupları şunlardır diyen Uzm. Dr. Ersen Hürmüzlü, "Hamileler, 50 yaş veya daha yaşlı kimseler, Kronik hastalığı bulunan kişiler, Sağlık alanında çalışan doktor, hemşire ve sağlık personelin tümüne uygulanmalıdır.
Kimlere Grip Aşısı Uygulanmamalıdır sorusuna ise; Grip aşısına karşı daha önce alerjik reaksiyonu olduğu saptanmış olan kişiler, Yumurtaya karşı alerjisi olan kişiler, Grip aşısı uygulandıktan sonra 6 hafta içinde bir otoimmün sinir sistemi hastalığı olan guillian - BARRE sendromu adı verilen hastalığa yakalanan kişilere 2. kez grip aşısı uygulanması çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ateşli dönemde iken grip aşısı uygulanmaması ve bu dönemin üzerinden tam iyileşme sağlandıktan ve 1 hafta geçmesinden sonra grip aşısı uygulanması uygundur." diyerek sözlerine son verdi.