Sonbaharın gelmesiyle birlikte özellikle gündüz hava sıcaklığı ile akşam arasındaki değişkenlik hastalıkları da davetiye çıkıyor. Sabah evden çıkarken giydiğimiz giysilerin akşam üzerine doğru farklılık yarattığı için sıcak - soğuk değişimi özellik kişinin grip olmasına neden olabiliyor. Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, havaların değişgenlik gösterdiği şu günlerde özellikle grip olmamak için bağışık sisteminizi güçlendirecek besinler ve beslenme konusunda önemli bilgiler vererek tavsiyelerde bulundu.
YEŞİL SEBZELER TÜKETİN
Uzun süre geçmeyen gripler için de mutlaka doktor kontrolünde tedavisinin yapılması gerektiğini de belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Havaların değişgenlik gösterdiği bu günlerde grip Olmamak için Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmemiz gerekmektedir. Özellikle Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi bu süreçte önemlidir. Betakaroten içermelerinin yanı sıra A vitamini, C vitamini ve kalsiyum deposudurlar. Özellikle 35 yaş üzeri olanların ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla tüketmeleri önemli. Çünkü bu sebzelerde bulunan folik asit, yaşlılıkta ortaya çıkabilecek Alzheimer riskini yüzde 50 azaltıyor.
BU MEYVELERE DİKKAT
Bu meyveler birer C vitamini deposudur. O nedenle bol miktarda tüketilmelidir. Özellikle portakalı yerken kabuğunu mümkün olduğunca ince soymaya çalışın. Alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid yapısıyla) birlikte tükettiğinizde daha fazla C vitamini almış olursunuz.
SARIMSAK HER DERDE DEVA
Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip. Güçlü bir selenyum kaynağı da olan sarımsak, sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereken sülfürü de içerir.Mide ve bağırsakları güçlendirmeye de yardımcı olan sarımsağı mutlaka her yemeğin içine bir diş atarak tüketin.
TOKSİNLERİ BÖYLE ATACAKSINIZ!
Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olur, toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Kanserle savaşta da etkili olduğu bilinen zencefili, çay olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere ve tatlılara da ekleyebilirsiniz. Hint safranı olarak da tanıdığımız zerdeçal ise bağışıklık sistemini geliştirici etkisinin yanı sıra detoks özelliği de taşır. Araştırmalarda cilt, kolon ve meme kanseri için faydalı olabileceği görülen zerdeçalı yemeklere katarak tüketebilirsiniz.
TURP DEYİP GEÇMEYİN, BALIK YİYİN
Antibiyotik özelliklerine sahip yağları içerir ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. İştah açıcı, idrar söktürücü, karaciğeri kuvvetlendirici ve safra söktürücü etkilere de sahip olan kara turbun suyunu içebilir ya da köklerini salata halinde taze olarak tüketebilirsiniz. Somon, sardalye gibi yağlı balıklar vücutta iltihapları önler. Mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir.