GÜNEŞ ENERJİSİNİN ÇEVRE AYDINLATMA SİSTEMLERİNDE
KULLANILMASI (I)
Günümüzde enerji,tüm Dünyada konuşulan ve tedbirlerin alınmaya çalışıldığı bir konu.
Mevcut enerji kaynaklarının hızla tükenmesi ve enerji ihtiyacının aynı oranda artması, sorunun ciddiyetini ortaya koyuyor. Böyle olunca, insanoğlu da alternatif olabilecek kaynakları aramaya koyuluyor.
Dünyada enerji çeşitleri içerisinde en çok tüketilen enerji,elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisinin elde edilebilmesi içinde değişik yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanma safhasında, çevreye verilen zararda, dikkate alınacak boyutlardadır.
Ülkelerin sanayileşmesinde, kalkınmasında ve gelişmişlik düzeylerin artmasında, elektrik enerjisinin etkisi, tartışılmayacak kadar büyüktür. Kullanımı kolay, temiz ve geride atık bırakmaması nedeniyle, genel enerji tüketiminde, diğer enerji kaynaklarına göre elektrik enerjisinin payı büyük ve bu pay dünyada hızla artmaktadır.
Bugün dünyada genel enerji tüketimi içinde, elektrik enerjisinin payı yüzde 40" ın üzerindedir. Dikkate alınması gereken bir paydır. Tabi ki bu durum karşısında, artışı karşılamak için termik santrallerin kapasiteleri artırılmakta ve nükleer enerji santralleri yapılmak için hazırlıklar hızlandırılmaktadır.
Enerji, insanların vazgeçemeyeceği en temel ihtiyaçlardan olması, ayrıca kullanımı ile orantılı olarak yaşadığımız dünyayı, fiziki ve sosyolojik olarak tehdit etmesi, yeni arayışları da zorunlu kılmaktadır.
Artan petrol ve gaz fiyatları ile birlikte, çevre konularında gösterilen hassasiyetler var. Yenilenebilir enerjiler konusunda harekete geçip, yapılacaklar konusunda çabuk karar vermeliyiz.
Ülkemiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği ve zenginliği bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Yenilebilir enerji kaynaklarından GÜNEŞ ENERJİSİ ülkemiz için uygundur. Türkiye bir enerji ülkesidir. Bu yöndeki çalışmalarla çok güzel şeyler yapılabilir.
Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi bakımından, bir çok ülkeye göre şanslı durumdadır. Yani Avrupa" ya göre Türkiye, 2-3 kat daha avantajdır.
Bir ülkenin GÜNEŞLENME SÜRESİNİ ve IŞINIM ŞİDDETİNİ hesaplamak zor değildir. Bu ölçümleri meteoroloji yapmaktadır. Türkiye"de bununla ilgili bir rapor bulunmaktadır. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün 1966-1982 yılları arası yaptığı ölçümlere göre EİE bir çalışma yapmış. Rapora göre, Türkiye"nin ortalama yıllık toplam GÜNEŞLENME SÜRESİ; 2640 saat - günlük toplam 7.2 saat-, ortalama toplam IŞINIM ŞİDETİ; 1311 kwh/m2 yıl- günlük toplam 3.6 kwh/m2- dir. Bu verilerin daha da arttığını düşünebiliriz çünkü küresel ısınma, bu oranları bir miktar da olsa artırmıştır.
Büyük maliyetlerle yapılmış olan barajlardan elde ettiğimiz elektrik enerjisinin büyük bir kısmı; cadde, sokak,park ve bahçelerde aydınlatma olarak kullanılmaktadır. Bu aydınlatmaların yapılması için kablo, kablo hatlarının döşenmesi ve yapılan kazılar vs. hep yüklü bir maliyet gerektirmektedir. Ayrıca enerjinin dağıtımında trafo kayıpları, hat kayıpları, enerjinin ısıya dönüşmesi gibi enerji kayıpları da bulunmaktadır.
İşte tüm bu olaylar üzerine bilim adamları harekete geçmiş, tüm bu harcama ve kayıpların olmayacağı, geri dönüşümlü enerji kaynaklarını araştırmaya başlamışlar. Bu kaynaklar içerisindeki en büyük kaynak GÜNEŞTİR.
Köşemizdeki yerin kısıtlı olması nedeniyle bu haftaki köşede, güneş enerjisinin yenilenebilir enerji olarak kullanılması ve enerjideki yerini anlattık. Haftaya nasıl ve nerelerde kullanılabileceğini yazacağım.
Yüzünüzden gülüş, üzerinizden mutluluk ve sağlık güneşi hiç eksik olmasın..!
Her şey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE.