Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk basınında çıkan haberler üzerine yok dediği Güneydoğu paketini, New York Times'a açıkladı, gençleri dağa çıkmaktan caydırmaya çalıştığını yazdı. Erdoğan ile Ankara'da görüşen New York Times gazetesi (NYT), Türkiye, Kürtlerle daha iyi ilişkiler kurabilmek için yatırım yapıyor başlığıyla verdiği haberde, Güneydoğu paketinin ayrıntılarıyla birlikte, hükümetin terörle mücadeleyi sadece askeri yöntemlerle değil, konunun sosyo-ekonomik, kültürel ve psikolojik boyutlarıyla da ele alma çabasında olduğunu yazdı.
NYT'ye Ülkenin batısında gördüğümüz her şeyi, doğuda da görebileceğiz diyen Erdoğan, 5 yıl içinde bölgede 2 büyük baraj ve su kanalının inşa edileceğini, yeni yolların yapılacağını, Suriye sınırındaki mayınların temizleneceğini, Güneydoğu'da istihdamın artacağını anlattı, böylece dağa çıkmanın öne geçileceğini vurguladı.
Erdoğan, terörle mücadelenin psikolojik ve kültürel boyutlarına da değinerek, TRT'nin Kürtçe yayın saatlerini genişleteceğini ve birkaç ay içinde Arapça ve Farsça TV yayınına da başlanmasının planlandığını belirtti.
Erdoğan, Türkiye'nin AB sürecinde bir duraklama yaşadığı şeklindeki yorumlara karşı da, Yavaşlama ve duraklama yok. AB'ye tam üyelikten başka bir alternatif söz konusu değil dedi.
IRAK'TA MİSAFİR DEĞİLİZ, KALACAĞIZ
Türkiye-Irak ilişkileri konusunda Biz Kuzey Irak'ın dünyaya açılan en önemli ve sağlıklı kapısıyız diyen Erdoğan, Kuzey Irak'a kara harekatı için de Açıkça söyleyebilirim ki, bu kısa işlem, Türkiye, ABD ve Irak'taki merkezi hükümetin ortaklığında gerçekleşti. Türkiye misafir değil. Şimdiye kadar Irak'a girmiş olan herkes bir süre kalıp gidecek, fakat biz kalacağız dedi.
NYT, Erdoğan'ın ifadelerine dayanarak, Türkiye'nin, Irak'ın Basra kentinde bir konsolosluk açmaya hazırlandığını ve komşu Irak ile diplomatik ilişkilerini sıcak tutma çabasında olduğunu yazdı.
SINIR İLLERE VERGİ MUAFİYETİ
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, dün ekonomi ile ilgili 5 bakanın toplanarak, bu konuyu masaya yatırdığını açıkladı. Tüzmen'in verdiği bilgiye göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi ağırlıklı olmak üzere sınırdaki 15 il, gelir ve kurumlar vergisinden 10 yıl boyunca muaf tutulacak. Bütün yatırımcılar için aynı şekilde uygulanacak bu teşvik ile yatırım ikliminin iyileşmesi ve göçün önlenmesi amaçlanıyor.
YIL SONUNA KADAR MECLİS'E GELECEK
Tüzmen, Güneydoğu Anadolu eylem planı da dahil olmak üzere tek bir paket halinde yürütülen çalışmaların yıl sonuna kadar Meclis'e getirileceğini söyledi.
Benzer bir çalışmanın serbest bölgelerdeki teşvikler için de yürütüldüğünü kaydeden Tüzmen,Bu teşvikler ne kazandırır, zayıf yönleri neler, tehdit unsurları neler, fırsat unsurları nedir, bunları açık açık tartışıyoruz. en doğruyu bularak hızla harekete geçeceğiz diye konuştu.