Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doktor Osman Salış, toplumun ruh sağlığını ilgilendiren yayınların yapılmadan önce uzmanların kontrolünden geçmesi gerektiğini söyledi.
AVRUPA'DAN TEDBİR ÖRNEKLERİ
Avrupa'da intihar oranlarının en fazla olduğu ülkelerden Finlandiya'da örnek teşkil edecek bir davranıştan bahseden Salış, "STATES isimli bir kurumun yaptığı araştırmaya göre, Finlandiya intihar oranı en yüksek ülkelerin başında geliyor. Ancak bu oranda son zamanlarda ciddi azalmalar var. Ülke yönetimi bu konuda önlem almış. Örneğin bir intihar vakası yaşandığında bu olay gazetelere ve televizyonlara haber olarak aksettirilmiyor. Bu önemli bir durum" diye konuştu.
UZMAN DENETİMİNDE OLMALI
Basında yer alan benzer konuların toplumun ruh sağlığını etkileyip etkilemediği yönündeki tartışmaların bilimsel çevrelerce devam ettiğini kaydeden Salış, genel itibariyle düşünülmesi gerekenin toplum olduğunu söyledi. Salış, konuşmasında şu görüşlere yer verdi: "Bu tarz haberlerin belki çocuk yaştaki insanları etkileme ihtimali olabilir. Net şeyler konuşmak çok doğru değil. Kimi çevreler 'etkiler' diyor, kimi çevreler ise 'etkilemez' diyor. Bu tartışma devam eder. Ama olması gereken bir şey var. Gazete ve televizyonlarda mutlak suretle bir danışman olmalı. Çocukların ruhsal yapısını etkileyecek görüntüler önceden bu uzman tarafından incelenmelidir. Okuyanların ruhsal geleceği düşünülüyorsa, kesinlikle danışmana 'yayınlanıp yayınlanmaması' sorulmalı. Burada reytingden daha çok toplumsal ve ruhsal yapımız dikkate alınmalı"
RUH SAĞLIĞIMIZ YERİNDE
Türk halkının gelişmiş ülkelere oranla ruhsal yönden çok daha iyi bir noktada olduğunu savunan Salış, bunun altında yatan etkenin 'dayanışma ruhu' olduğuna dikkat çekti. Salış, toplumun acı ve sevinci birlikte yaşadığını kaydederek, "Türk toplumunu oldukça sağlıklı görüyorum. Çünkü düşünebilme, üretebilme kabiliyeti var. Bu kabiliyete sahip olanlar 'sağlıklıdır' diye düşünüyorum. Birçok ülkeye göre Türk toplumunun sağlığının iyi olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa'da intihar oranları çok daha fazla. Biz ufak şeylerle mutlu olan bir toplumuz, insanımızın duygusal yönü mutlaka var ama yardımlaşma, dayanışma çok daha fazla. Biz buna 'terapimsi şey' diyoruz. Bu toplumda çok uygulanıyor. Başınıza bir şey gelse hemen çevrenize insanlar toplanıyor acı ve sevinciniz paylaşıyor . Bu iyi bir şeydir" dedi.
Miraç ÖZTÜRK