HALK FİYATTAN ÜRETİCİ MALİYETTEN ŞİKAYETÇİ

Son zamanlarda birçok üründe yaşanan fiyat artışları geçim sıkıntısını arttırırken özellikle un fiyatlarında yaşanan yükseliş başta ekmek fiyatları olmak üzere unlu mamullerin fiyatlarında artışını tetikledi.

Un fiyatlarındaki hızlı yükseliş özellikle dar gelirli ailelerinin bütçelerini zorlarken bir çok vatandaş un ve una bağlı ekmek ile unlu mamullere gelen zamlara tepki göstermekte. Un üreticileri ise un fiyatlarının maliyet fiyatlarının artışından kaynaklı olduğunu dile getirmekte. Maliyetlerdeki yükseliş nedeniyle unun fiyatı son beş ayda ikiye katlandığını belirten Ayanoğlu Un Fabrikası Yahya Ayan bu artışın buğday ve artan maliyet fiyatlarından kaynaklı olduğunu belirterek; “ Tarımsal girdilerin ithalata bağımlı olduğu Türkiye'de, kurlardaki artış temel gıda fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Şeker ve ay çiçek yağının ardından bu kez de unun fiyatı katlanarak arttı” dedi. Havza’da un üretimi yapan Ayanoğlu Un fabrikası işletmecisi Yahya Ayan, son günlerde un ve ekmek fiyatlarında yaşanan artış hakkında bilgiler vererek; “ Artan maliyetlerin ve buğday fiyatlarının yükselmesi, stokçu firmaların sürekli buğday fiyatını artırması ayrıca merdiven altı stokçular nedeniyle arttığına değinerek; “Sezon başında ekmeklik buğday alım fiyatının ton başına 2250 lira, makarnalık buğday alım fiyatının ise 2450 lira idi. Bu fiyatlar şuan iki katına çıktı. 5 liradan piyasadan yerli buğday bulamıyoruz” dedi.

Ayan; “Ülkemizde üretilen buğdaylar yaz aylarında çok büyük işletmeler ve vergi levhası bile bulunmayan stokçular tarafından toplandı.  Bunlara ek olarak yurtdışından gelen buğdayın tonunu 255 dolardan 390 dolara çıktı, bu bizim ülkemizde yaşanan kur farkı, un çuvallarının tanesinin 1.50 lira +KDV’den 4.50 Lira +KDV çıkması ve elektrik birim fiyatında yaşanan artış Un fiyatlarında haliyle ekmek fiyatlarında artışa sebep oldu. Un Fabrikalarında üretim başına kar %5’i geçmemektedir. Ekim Ayında 180 liraya ürettiğimiz Özel Amaçlı un en son 350 liraya kadar yükselmişti, 26 Kasım İtibari ile düşen kurun etkisi ile 325 liraya geri çektik. Fırıncılarımıza evraklarını getirmeleri halinde TMO tarafından devlet destekli tahsis edilen buğdaydan üretilen unu 185 liradan alabilecekler. Ekmeklik un ise piyasalarda 400 Lirayı buldu. Özel amaçlı un üretimi yaptığımız için fabrika satışımız unun en yüksek olduğu zamanda 350 lirayı geçmedi. Bu artışlar 2 ay gibi kısa bir zamanda yaşandı. Şuan da her şey normale dönmek üzere” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BÖLGE ve İLÇELER Haberleri